Najave     | 30.01.2018. 10:54 |

Vlada Japana finansirala projekte deminiranja u Ilijašu i Busovači

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Ceremonija povodom realizacije projekata deminiranja u Ilijašu i Busovači, koje je finansirala Vlada Japana, bit će upriličena sutra u Ilijašu.

U okviru "Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti" (GAGP), Vlada Japana je odobrila 314.787 eura (približno 615.000 KM), namjenjen za “Projekat podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači”.

Zahvaljujući tom projektu, oko 300.000 metara kvadratnih minama kontaminiranog područja je uspješno očišćeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

Uime Ambasade Japana, ceremoniji u Ilijašu prisustvovat će zamjenik šefa Misije Akihito Teruuchi.

Deminiranje je jedna od prioritetnih oblasti japanske pomoći Bosni i Hercegovini, a radi se o aktivnostima koje predstavljaju preduvjet za normalan život i privredne aktivnosti.

Japan je od 1998. godine dodijelio pomoć za aktivnosti deminiranja u BiH u ukupnom iznosu od oko 8,7 miliona eura.

U sklopu GAGP-pomoći, japanska pomoć Bosni i Hercegovini dosegla je više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, obuhvatajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje.

Japan će nastaviti s podrškom pomoći BiH s ciljem doprinosa društveno-ekonomskom razvoju u  ključnim oblastima, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH. 

U Bosni i Hercegovini, mine su postavljene tokom sukoba 1990-ih, i smatra se da više od 2,2 posto površine zemlje predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik što može dovesti do ozbiljnih povreda kao i smrtnog ishoda, odnosno ugroziti ekonomske i društvene aktivnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo