Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 30.01.2018. 10:20 |

Washington sačinio "Putinovu listu" sa 114 političara i 96 oligarha

FENA

WASHINGTON, 30. januara (FENA) – Sjedinjene Američke Države su objavile listu 114 ruskih političara i 96 oligarha koji su bliski predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi BBC.

Administracija je na taj način odgovorila na zahtjev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Osobe sa liste nisu predmetom nikakvih novih sankcija, neke su već ranije uvrštene na crnu listu, ali će ovaj potez dodatno razbjesniti Rusiju, jer se te osobe dovode u vezu sa neprijateljskim aktivnostima prema SAD-u.

Jedan od ruskih senatora koji se našao na listi, Frants Klintsević, poručio je da će biti žestok odgovor.

Parlamentarac Vladimir Džhabarov je rekao da je uključivanje na listu gotovo cijele ruske vlade i Putinovih saradnika de facto narušavanje odnosa dvije zemlje. Neformalno nazvana "Putinova lista", koju je sačinilo američko ministarstvo finansija uključuje 42 Putinova saradnika, premijera Dmitry Medvedeva, šefa diplomatije Sergeja Lavrova i druge ministre i čelnike obavještajnih agencija i kompanija. Na listi su i ruski oligarsi, milijarderi Roman Abramović, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

"Putinova lista" je dokument na sedam strana koji je dio zakona o antiruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se vjeruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vreme dok Sjedinjene Države nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Lista je objavljena u skladu sa američkim zakonom koji je Trump potpisao prošle godine i to deset minuta prije ponoći. Analitičari ističu da je način i vrijeme objave pokazatelj da se Trump u osnovi protivi novim sankcijama protiv Rusije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta