Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 30.01.2018. 09:42 |

Direktor CIA tvrdi da kineske špijunske aktivnosti prijete i Evropi

FENA

WASHINGTON, 30. januara (FENA) – Pokušaji Kine da ostvari tajni utjecaj na Zapad su jednako zabrinjavajući kao i ruske subverzivne aktivnosti, rekao je Mike Pompeo, direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) u intervjuu BBC-u.

Pompeo je rekao da je otisak „kineske čizme“ mnogo veći od ruskog. Kao primjer je naveo pokušaje da se ukradu komercijalne informacije od SAD, infiltracija u škole i bolnice, a to je prošireno i na Evropu i Veliku Britaniju. On smatra da će Rusija pokušati da omete američke parlamentarne izbore u 2018. godini, te  da nema popuštanja u ruskim pokušajima subverzije u Evropi i SAD-u.

Pompeo je dodao da očekuje da će Sjeverna Koreja u narednih nekoliko mjeseci biti u mogućnosti da projektilima sa nuklearnim glavama pogodi američko tlo.

- Razmislite o veličinama ruske i kineske ekonomije. Kinezi imaju mnogo veću mogućnost utjecaja. Vrlo jasno vidimo pokušaje da infiltriraju špijune, ljude koji rade za Kinu protiv Amerike. Vidimo to u školama, bolnicama, u korporacijama. To je isto i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Evropu i Ujedinjeno Kraljevstvo – rekao je Pompeo pozivajući države da urade više da to spriječe.  

On je odbacio i tvrdnje da SAD gubi utjecaj u Siriji.

- Radimo na kompleksnim problemima i mi ćemo Irance potisnuti gdje god možemo - dodao je.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ruski sud osudio u odsutnosti glasnogovornika Mete na šest godina zatvora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta