Svijet     | 29.01.2018. 16:51 |

Rumunija bi danas mogla dobiti prvu ženu na čelu vlade

FENA Internet

BUKUREŠT, 29. januara (FENA) - Žena za koju se očekuje da postane prva rumunska premijerka i treći šef vlade u godinu dana, obećala je, uoči glasanja u parlamentu, da će povisiti plate i smanjiti birokratiju.

Očekuje se da Viorica Dancila (54) dobije dovoljan broj glasova kako bi predvodila ljevičarsku vladu koja se suočava s protestima u zemlji i kritikama iz Evropske unije zbog zakonodavstva koje je usvojila i za koje kritičari tvrde da će otežati krivični progon korupcije na visokim nivoima vlasti.

Dancila je izrazila podršku prijedlozima koji uključuju zabranu korištenja audio i video snimaka u krivičnim procesima. Ona je članica Evropskog parlamenta i bila je relativno nepoznata ličnost u unutrašnjoj politici do ovog mjeseca.

Ostali aspekti kontroverznih prijedloga uključuju ličnu odgovornost sudaca za pogrešne presude i pravo na traženje finansijskih obeštećenja od njih, te izostavljanje predsjednika iz procesa imenovanja i odbijanja ključnih tužilaca.

Dancila će vjerovatno djelovati kao administrator, jer o politici vlade odlučuje moćni predsjednik Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea, koji ne može biti premijer zbog presude o namještanju izbora.

Sud je zamrznuo Dragneina sredstva u novembru zbog optužbe da je pronevjerio novac EU. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito.

Dancilu je izviždala manja grupa demonstranata dok je pristizala u parlament na glasanje.

- Cilj mog mandata je da Rumunija u 2020. bude u gornjoj polovini najsnažnijih ekonomija EU, tako da mladi više ne napuštaju Rumuniju i da oni koji su je napustili žele da se vrate - poručila je Dancila poslanicima.

Dancila je obećala da će njena vlada smanjiti birokratiju, povisiti plate i izgraditi stotine kilometara novih autoputeva i željezničkih linija do 2020. godine.

Ukupno 27 ministara, od kojih su neki i sami pod istragom zbog korupcije, pojavilo se pred parlamentarnom komisijom uoči glasanja.

Jedan od četvorice zamjenika premijera, Paul Stanescu, suočen je s istragom zbog ilegalnog finansiranja nogometnog kluba, dok je bivša ministrica za evropske fondove, Rovana Plumb, pod istragom zbog ilegalnog transfera zemljišta, prenosi AP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo