Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 16:13 |

Helez: Borci traže borački registar, a ne ovo što im nudi Vlada FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i bivši federalni ministar za boračka pitanja, smatra da je danas objavljeni Registar boraca Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH "još jedna u nizu prevara aktuelnog ministra Salke Bukvarevića".

- Radi se o još jednoj prevari, kada su u pitanju pravi borci, oni koji su iznijeli teret rata u BiH. Naime, ministar Bukvarević je obmanuo borce i ukupnu bh. javnost da je objavio Registar boraca, a, u suštini, objavio je registar u kome se vidi koliko je ko finansijskih sredstava dobio od Vlade FBiH, što je njemu, izgleda, bitnije - navodi Helez u saopćenju za javnost SDP-a.

Helez istiće kako borci to ne traže i kako to nije registar. Po njegovim riječima, borci traže od ministra Bukvarevića da napravi registar za više od 577.000 boraca, koliko ih sada ima, da se za svakog sa tog spiska objavi ratni put od momenta mobilizacije, do konačnog završetka rata i demobilizacije.

- Da se iz tog ratnog puta konačno zna kojoj jedinici je određeni borac pripadao, u kojem periodu, ko mu je bio komandir i komandant, te koju je dužnost obavljao. Također, u tom ratnom putu bi svaki borac koji je ranjen ili poginuo trebao biti evidentiran. Ako se na takav način uradi Registar, mnoga nečasna djela bi izašla na površinu, lažni borci bi bili otkriveni, a došlo bi i do spoznaje ko je uvodio lažne borce i iz čijih interesa. Istinski borci bi time dobili svoju satisfakciju, a kasnije i materijalnu nadoknadu, koja im pripada i koju su zaslužili, naveo je Helez u saopćenju za javnost SDP-a.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Helez i Adams o daljem razvoju i aktivnostima Oružanih snaga BiH

Helez s turskim sekretarom za vojnu industriju na Sajmu u Dohi: Turske firme spremne za posao u BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez obilježio Dan nezavisnosti BiH u općini Gornji Vakuf - Uskoplje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo