Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 15:59 |

Osmanović i Bukinac: Važno uspostaviti dobre odnose s državama regiona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas s novoimenovanom ambasadoricom Republike Slovenije u BiH Zoricom Bukinac kada je ocjenjeno izuzetno važnim uspostavljanje dobrih odnosa s državama regiona.

Osmanović je posebno naglasio važnost rješavanja pitanja državne granice BiH i susjednih država, kazavši da su za BiH dragocjena iskustva država u regionu kada je riječ o definiranju granica, naročito država bivše Jugoslavije, a Slovenija i BiH u procesu su rješavanja određenih otvorenih pitanja granice s Hrvatskom.

- Nadamo se da će se i u slučaju gradnje Pelješkog mosta, kao i u slučaju Piranskog zaliva gdje otvoreno pitanje imaju Hrvatska i Slovenija, biti poštovani najviši standardi međunarodnog prava, te da Hrvatska neće krenuti u izgradnju mosta dok ne bude u potpunosti definirana granica između BiH i Hrvatske - istaknuo je Osmanović.

Ministar je podsjetio da Bosna i Hercegovina intenzivno pregovara sa Srbijom o načinima rješavanja spornih pitanja granice kod hidroelektrana Bajna Bašta i Zvornik, te područje kod Rudog i područje Međurječja.

Razgvarano je o saradnji u oblasti deminiranja, te je istaknuto da je uloga Slovenije u tom procesu značajna kroz aktivnosti ITF-a i kroz Odbor donatora.

Budući da veliki broj državljana Bosne i Hercegovine živi i radi u Sloveniji koji istovremeno doprinose slovenskoj kulturi i privredi te je važno, rečeno je, voditi računa o njihovoj pravnoj sigurnosti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda RS sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Pokrenuta procedura za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa za zakon o nepokretnoj imovini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo