Bosna i Hercegovina

Soldo: Borački registar će olakšati prepoznavanje zlouporaba (VIDEO)

Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Registar boračko-invalidske zaštite znatno će olakšati rad u prepoznavanju eventualnih zloupotreba korisnika određenih prava, poručio je nakon današnje prezentacije registra ministar za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona Oliver Soldo.

Pozvao je da se ovaj registar ne zloupotrebljava na način da se ponovo stigmatizira braniteljska populacija.

- Bitno je i maksimalno spriječiti zlouporabe da stranice registra ne završe u javnosti. To su ljudi koji su od posebnog poštovanja u ovoj državi, to su stradalnici rata, oni koji su sukladno svojim zaslugama iz rata stekli određena prava, koja ne smiju biti zlouporabljena u odnosu na sva druga prava koja imamo u ovoj državi - rekao je Soldo.

Istakao je i važnost transparentnog trošenja budžetskog novca i prikazivanja javnosti tog trošenja.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Sarajevu održao sastanak s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruženja u povodu predstavljanja registra boračko-invalidske zaštite.

Navedeno je da je u registru 92.529 imena onih koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog budžeta i onih koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su pomoći unesene od ranije. 

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.