Bosna i Hercegovina

Malkoč: Borački registar će dobiti svrhu s podacima iz općina i kantona (VIDEO)

Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministar za pitanja boraca Unsko-sanskog kantona Dževad Malkoč kazao je da će registar boračko-invalidske zaštite, koji je danas predstavljen, pravu vrijednost dobiti kada kantoni i općine dostave podatke o korisnicima boračkih naknada.

- Na našem kantonu pripadnici boračke populacije svoja prava ostvaruju na osnovu Zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica, 22 prava su u pitanju - istakao je Malkoč.

Između ostalog, istakao je, to su pravo na školovanje, stipendiranje, grantovi za socijalno ugrožene, liječenje, priključke struje, vode i slično.

- Sve to plaća Ministarstvo za boračka pitanja, kada budemo imali podatke o korisnicima onda će ovaj registar korisnika prava biti ono za što smo se i borili godinama - poručio je Malkoč.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Sarajevu održao sastanak s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruženja u povodu predstavljanja registra boračko-invalidske zaštite.

Navedeno je da je u registru 92.529 imena onih koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog budžeta i onih koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su pomoći unesene od ranije.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.