Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 15:13 |

Babić i Finci o realizaciji inicijative za vraćanje imena školi u Dobroševićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29.januara (FENA) – Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci razgovarali su o realizaciji inicijative za izmjenu naziva Osnovnoj školi u Dobroševićima kojoj je nedavno većina zastupnika Skupštine KS izglasala novi naziv „Mustafa Busuladžić“.

Razgovarano je o mogućnosti da se ovoj školi vrati njeno izvorno ime, znači osnovna škola 'Dobroševići', jer kako je Finci kazao „smatramo da Mustafa Busuladžić ipak nije takva ličnost koja je svojim radom i životom zaslužila da, pored ulice koja već nosi njegovo ime, dobije i ime škole“.   

Predsjedateljica Babić je još jednom istakla kako ime školi treba promijeniti i vratiti joj njen izvorni naziv.

- I na ovaj način pokazat ćemo cijelom svijetu da u Sarajevu u kojem su na tako malom prostoru živjele sve konfesije, to mogu i trebaju i u budućnosti, jer su baš u njemu takvom posebno Jevreji odnosno Sefardi bili zaštićeni nakon njihovog progona iz Španije - objasnila je predsjedateljica Babić svoje motive za pokretanje te inicijative.

Istakla je kako imena ljudi koji su imali jezik mržnje i potpirivali fašizam, kao i mržnju čovjeka zbog njegove pripadnosti drugoj konfesiji ili pokretu ne mogu biti nazivi jedne obrazovne ustanove.

Navela je da je angažirala stručnjake iz BiH i Hrvatske koji će dokumentirati  zbog čega se ta škola, ali i jedna sarajevska ulica ni u kom slučaju ne trebaju tako zvati, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'