Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 14:35 |

Kazazović: Trajno sistemsko rješenje najbolje za djecu s poteškoćama u razvoju

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je danas novinarima da to ministarstvo u potpunosti podržava rad Udruženja za unaprjeđenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju Edukacija za sve (EDUS), ali ističe da i oni moraju prepoznati važnost sistemskog rješenja u radu sa djecom s teškoćama.

- Nama je cilj da sva djeca s teškoćama (izuzev težih intelektualnih teškoća) budu u redovnoj nastavi. To je praksa cijelog svijeta, to je nama trajno konačno rješenje i pravac kojim idemo. Želimo dati doprinos i u slučaju rane intervencije koju je prepoznalo Udruženje EDUS, a to su djeca predškolskog uzrasta (od dvije godine pa nadalje) gdje se može mnogo uraditi na njihovom razvoju. Oni su pokazali dobre rezultate u radu, roditelji su stekli povjerenje u njih, ali sistemsko rješenje je nešto drugo - naglasio je ministar.

Naglašava da će, u tu svrhu biti korištena i zgrada bivše osnovne škole "Isa-beg Ishaković" u vlasništvu Općine Novo Sarajevo, koja je objekt spremna ustupiti tom ministarstvu.

- Imamo novac za unutarnje radove ali nam vlasnik objekta preporučuje da ne ulažemo do donošenja zvanične odluke Općinskog vijeća Općine Novo Sarajevo, a nadamo se uskoro pozitivnom ishodu. Predstavnicima EDUS-a nudili smo prijelazno rješenje (u nekom drugom objektu) za jednu grupu djece dok taj proces traje, ali oni insistiraju da sva djeca budu zajedno - kazao je ministar.    

Pojašnjava da bi ta škola na području općine Novo Sarajevo trebalo da bude u nadležnosti Centra "Vladimir Nazor", a podrazumijevalo bi to napredniji pristup toj djeci.

- Radi se o djeci koje je prepoznao EDUS i dao veliki značaj intervenciji u njihovom ranom razvoju. Mi to podržavamo jer u periodu predškolskog uzrasta može se mnogo utjecati na tu djecu, ali je bilo administrativnih zastoja. Nadam se u toku ove školske godine da će sve to biti riješeno, a imamo ponudu države Turske da uradi kompletan taj objekt (i energetsku efikasnost) - naglasio je.       

Ministar naglašava da razni nivoi vlasti imaju razumijevanje za to, ali i naglašava da je to dugotrajan proces koji će, kako je kazao, ipak kraće trajati „sad kad je Općina Novo Sarajevo pokazala razumijevanje, kad će  dati prostor“.

- Pokušavamo napraviti pravedan princip da sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju iste uvjete. Cilj nam je da donesemo kvalitetna rješenja i da svi tome doprinesu - poručio je.

Precizira da će toj djeci u zgradi na području općine Novo Sarajevo biti, uz prostor, na raspolaganju i kadrovska rješenja. Dodatno rješenje, kroz nevladin sektor, odnosi se na fond sati koliko da se radi s tom djecom tokom dana.

- Mi tražimo mogućnost da angažiramo ljude, ali EDUS zahtijeva da angažiramo ljude s kojima oni rade a to su ljudi koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Mi tražimo sistemsko rješenje, a EDUS shvaćamo kao organizaciju koja nam daje podršku. Bez obzira kako kvalitetno rade, ne može se drugačije - naglasio je.   

Po njegovim riječima, najbolje rješenje za tu djecu je trajno sistemsko rješenje. Bilo kakva privremena rješenja (preko nevladinih organizacija i drugo), nisu kaže, trajna.

- Uzrokuju sukobe i među nevladinim organizacijama. Svima njima treba posvetiti pažnju, nastojimo pronaći sistemska rješenja - naglasio je.  

Predstavnici Savjeta roditelja Udruženja EDUS obratili su se danas predstavnicima medija ispred zgrade Vlade KS u namjeri da još jednom daju priliku nadležnim institucijama "da urade svoj posao i našoj djeci obezbijede ono što im pripada po osnovnim konvencijama o ljudskim pravima".

Predsjednica Savjeta roditelja Udruženja EDUS Fatima Insanić Jusufović kazala je da se zapravo radi o obrazovnom sistemu iz SAD-a koji daje rezultate značajne za razvoj te djece i nekompatibilan je s postojećim sistemom.

- Cilj je unaprijediti postojeći sistem da bi naša djeca imala priliku u javnom sistemu dobiti adekvatan odgoj i obrazovanje. Moje dijete je od godinu i pol pa do treće i pol godine života (dok se nismo javili u EDUS), imalo priliku za tek male pokušaje postojećeg sistema da da određene rezultate. Mislim tu na zdravstveni i obrazovni sistem. Stručnjaci u Centru "Vladimir Nazor" pokušavali su pomoći mom djetetu, ali su rezultati bili vidljivi tek uvođenjem djeteta u EDUS-ov obrazovni program- naglasila je.        

Iz EDUS-a navode i to da je za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo, po njihovim studijama, potrebno 2,7 miliona maraka, a Vlada je pod "strategijom za inkluziju" izdvojila 600 hiljada KM. Poručuju i da u društvu još postoje i predrasude, kad je riječ o djeci s poteškoćama u razvoju.

Nakon prezentacije Elaborata Savjeta roditelja EDUS-a Skupština KS je donijela je zaključak 15. novembra 2017. godine kojima se Vlada KS obavezuje da zaključno s 15. decembrom 2017. godine formira interresornu radnu grupu, osigura potrebni budžet te kadrovske i prostorne kapacitete potrebne za rad prema EDUS obrazovnom sistemu s djecom s poteškoćama u razvoju za 2017/18. školsku godinu kao kratkoročno rješenje te je naložila da spomenuta interresorna grupa pronađe dugoročno sistemsko rješenje za djecu u roku od tri mjeseca nakon osnivanja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za podizanje standarda radnika u obrazovanju

Općina Stari Grad Sarajevo- Interes učenika mora biti na prvom mjestu

UNICEF BiH - Virtualne radionice za nastavnike iz BiH i regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo