Bosna i Hercegovina

Uspostavljen registar boračko-invalidske zaštite sa 92.529 imena (VIDEO)

Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izradilo je registar boračko-invalidske zaštite na kojem je ukupno 92.529 imena.

Resorni ministar Salko Bukvarević tim povodom održao je danas u Sarajevu sastanak s kantonalnim ministrima za boračka pitanja i predstavnicima boračkih udruženja kojima je dao šifre za pristup registru. 

Bukvarević je najavio da će Tuzlanski kanton biti prvi objavljen.

- Imam namjeru da prvi kanton bude Tuzlanski, iz kojeg ja dolazim - rekao je Bukvarević novinarima nakon sastanka.

Pojasnio je da se radi o kompletnom spisku svih branilaca i članova njihovih porodica koji primaju neku od naknada sa federalnog nivoa.

- U registru je 92.529 imena koji primaju stalnu mjesečnu naknadu iz federalnog budžeta i svi oni koji su po javnim pozivima dobili neku od novčanih pomoći u 2017. godini, a neke su pomoći unesene od ranije - rekao je Bukvarević.

Istakao je da je uspostavljen kompletan registar svih tih korisnika koji će biti ažuriran na mjesečnom nivou.

Svaki korisnik će, kako je naveo ministar, imati svoj obrazac u koji će biti uneseno njegovo učešće i koliko je vremena proveo u Oružanim snagama BiH.

- Prvi cilj je da se jasno zna ko je ostvario koje pravi i da se dođe do onih koji su u stanju potrebe, a koji nikada ništa nisu dobili - naglasio je Bukvarević te dodao da je drugi cilj da bude na raspolaganju institucijama BiH da se može koristiti u rješavanju statusnih pitanja branilaca i njihovih porodica.

Ministar za pitanja boraca Unsko-sanskog kantona Dževad Malkoč je istakao da će registar dobiti pravu vrijednost kada kantoni i općine dostave određene podatke.

Ministar za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona Oliver Soldo je poručio da će regisatar uveliko olakšati rad kod eventualnih zloupotreba korisnika određenih prava.

Sastanku i prezentaciji registra prisustvovali su savjetnik predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, te premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.