Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 13:25 |

Podrška vlasti BiH i UN-a aktivnostima Crvenog krsta/križa BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 29. januara (FENA ) - UN-ova Agencija za izbjeglice (UNHCR) u saradnji sa Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini osigurala je donaciju Društvu Crvenog krsta /križa BiH u opremi  za pomoć raseljenima u kriznim situacijama u vrijednosti oko 110 hiljada dolara, te teretno vozilo, čija je primopredaja obavljena danas na lokaciji skladišta Društva u Sarajevu.

Glavni tajni tajnik Društva crvenog krsta /križa BiH Branko Leko je naglasio značaj te donacije posebno u smislu poruke koju ovim činom UNHCR pokazuje, a to je poziv i poruka svim UN agencijama i drugim inostranim i domaćim nevladinim organizacijama, te vlastima BiH za jasnu i nedvosmislenu podršku tom nacionalnom društvu, organizaciji sa 105 godina tradicije djelovanja.

Donacija se sastoji od dva montažna terenska skladišta, šest montažnih objekata za smještaj izbjeglica, 40 peći za grijanje i kuhanje, 200 setova pribora za kuhanje, hiljadu spavaćih podložaka, zatim hiljadu komada zaštitne plastike, 20 kanistera za vodu, pet hiljada deka i 85 uljnih radijatora ukupne vrijednosti oko 110 hiljada dolara, te terensko vozilo marke Volvo.

Prilikom primopredaje donacije zamjenica regionalne predstavnice UNHCR-a za jugoistoičnu Evropu Franceska Bonelli istakla je važnost civilnog društva kao partnera u situacijama humanitarnih potreba.    

-  Crveni križ je poseban u pružanju ključnih usluga ljudima koji se nađu u hitnoj potrebi za osnovnom humanitarnom, pomoći, a UNHCR želi zagovarati za osnaživanje njihovog kapaciteta – navela je Bonelli.

Vlada Japana je posljednjih godina pomagala BiH u naporima za upravljanje rizicima od klizišta i osnaživanju medicinskih kapaciteta.

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa  je izrazio uvjerenje da će ta donacija imati vrlo jasnu namjenu, te da će biti iskorištena od Društva Crvenog križa kako bi bi se unaprijedile aktivnosti na zaštiti i podršci stanovništvu kojem je potrebna pomoć, uključujući izbjeglice i interno raseljene osobe u BiH.   

Jedna od temeljnih odgovornosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je osigurati poštivanje ljudskih prava  i zaštitu svih onih koji se nađu pogođeni kriznom situacijom.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izrazila je uime Vijeća ministara BiH i tog ministarstva zahvalnost za napore i predan rad u cilju pomaganja najugroženijim građanima BiH.   

- Biti uz ljude kada im je pomoć najpotrebnija odlika je organizacija među kojima je Društvo Crvenog krsta/križa kojem  i ovom prilikom odajem priznanje za predanost radu i istrajnost u njihovoj humanoj misiji – istakla je Borovac.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako je dodala, dugogodišnji je partner Društva Crvenog krsta/križa BiH i na godišnjem nivou Ministarstvo za ovo izuzetno značajno društvo osigurava grant od 150 hiljada KM i nastoji kroz druge vidove pomoći i podrške ojačati to parterstvo.

- Misija Društva Crvenog krsta/riža BiH bila bi znatno teža, a nekada i neprovodiva da kraj sebe nemaju partnere poput UNHCR-a i Vlade Japana koji su se nebrojeno puta dosad dokazali kao istinski prijatelji BiH i svih njenih građana – naglasila je Borovac.     

Prigodnoj svečanosti među ostalim prisustvovali su: rezidentna koordinatorica UN za BiH Sezin Sinanoglu, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva sigurnosti BiH, UN-a i civilnog društva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'