Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 13:13 |

Crnadak: BiH predana borbi protiv netolerancije, diskriminacije i antisemitizma

FENA Saopćenje

RIM/SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Angelina Alfana, sudjelovao je danas na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma na području Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Rimu.

Tokom obraćanja na plenarnoj sesiji Crnadak je istaknuo da je Bosna i Hercegovina multikulturalna, multietnička i multireligijska zemlja te da je predana borbi protiv ksenofobije, netolerancije i diskriminacije, kao i antisemitizma.

Naglasio je da je s ciljem promicanja tolerancije i mirnog suživota, četiri glavnih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, uspostavljeno Međureligijsko vijeće BiH te napomenuo da Vijeće igra ključnu ulogu u razvoju zakona o slobodi vjeroispovijesti i uspješno radi na suživotu i pomirenju.

Crnadak istaknuo je da je holokaust bio najveća tragedija u ljudskoj povijesti koja je jasno pokazala koliko je opasna ljudska mržnja te da poštivanje žrtava holokausta također znači prisjećanje svih onih koji su se usudili stati na pravu stranu povijesti.

Također je napomenuo da svjesni dužnosti za prenošenjem sjećanja na holokaust budućim generacijama o holokaustu se uči na svim nivoima obrazovanja u BiH te da se Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava organiziranjem tematskih rasprava, izložbi, susreta s gostima koji su preživjeli holokaust ili njihovim potomcima.

Na Međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma na području OSCE-a prisustvovali su i ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova i promocije trgovine Malte Carmelo Abela, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, kao i tajnik za odnose s državama Svete Stolice Paul Richard Gallagher, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo