Regija     | 28.01.2018. 15:05 |

Zbog Dačićevih izjava Hrvatska sumnja u želju Srbije za dobrosusjedskim odnosima

FENA Agencije

ZAGREB, 28. siječnja (FENA/Hina) - Izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva neistinite su i uvredljive i otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa, upozorilo je u nedjelju hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

 MVEP je uputio notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu izražavajući nezadovoljstvo zbog Dačićevih izjava na otvaranju izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku 25. siječnja.

 Šef srbijanske diplomacije tada je rekao kako je cilj izložbe da se zločin u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata "ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina".

 Ne navodeći izrijekom Hrvatsku, dodao je da je bilo "puno otpora od strane jedne države" da se ta izložba organizira u UN-u.

 "Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe", stoji u priopćenju MVEP-a.

 "Ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa", kažu na Zrinjevcu.

 Uoči izložbe službeni je Zagreb osudio pokušaj Srbije da se prostor UN-a postavljanjem izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za "manipulacije i plasiranje lažnih podataka".

 Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Hrvatskoj je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova "misija u pokatoličavanju Srba" te navođenje broja stradalih u Jasenovcu.

 Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, u MVEP-u su rekli da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti "najgrublje falsifikate".

 Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

 Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji na multimedijalni način Srbiju predstavljaju kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta.

 Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav "Jasenovac – pravo na nezaborav" prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Puhovski: U srijedu navečer ni približno se neće znati konačni rezultat

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana