Bosna i Hercegovina     | 28.01.2018. 12:15 |

Majke ispred zgrade Vlade RS-a simbolično okačile dječiji veš

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 28.januara (FENA) - Nezaposlene majke u RS-u, koje ne primaju materinski dodatak, danas su u Banjoj Luci peti put izašle na ulicu kako bi iskazale nazadovoljstvo novim Zakonom o dječijoj zaštiti.

Ponovile su zahtjev da im se omogući da i one mjesečno primaju 405 KM naknade iz budžeta, bez obzira  na to da li su njihova djeca rođena prije ili poslije 1. decembra 2017.godine.

Nakon okupljanja u blizini zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci izvele su i simbolični performans. Na štriku od 30 metara okačile su komade odjeće svoje djece, simbolično pokazujući koliki su mjesečni troškovi jedne porodice koja ima dijete.

Okupljene majke su još jednom pozvale premijerku na sastanak i najavile da će Ustavnom sudu RS-a predati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti.

U prethodnom periodu poslale su sedam zahtjeva za sastanak sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ni jedan nije urodio plodom.

Tvrde da ne žele da odustanu od borbe za svoja prava te da su odmah nakon usvajanja Zakona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a zatražile sastanak s premijerkom Cvijanović.

Zakonom o dječijoj zaštiti RS-a, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da materinski dodatak od 405 KM primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom