Najave     | 27.01.2018. 14:25 |

Nezaposlene majke u RS-u peti put izlaze na ulice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27.januara (FENA) - Nezaposlene majke u RS-u, koje ne primaju materinski dodatak, sutra će u Banjoj Luci peti put izaći na ulice kako bi iskazale svoje nazadovoljstvo i još jednom skrenule pažnju javnosti na diskriminaciju koja je napravljena novim Zakonom o dječijoj zaštiti. 

Majke pozivaju sve građane da ih podrže u njihovoj borbi sutrašnjim okupljanjem u blizini zgrade Vlade u Banjoj Luci.

U prethodnom periodu poslale su sedam zahtjeva za sastanak sa premijekrom RS-a Željkom Cvijanović i ni jedan nije urodio plodom.

Kako navode, ne žele da odustanu od borbe za svoja prava i ako ne dođe do sastanka sa premijerkom pripremaju apelaciju Ustavnom sudu koju planiraju predati u februaru mjesecu.

Podsjećaju da su nezaposlene majke odmah nakon usvajanja Zakona o dječijoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a zatražile sastanak s Cvijanović kako bi ih “kao žena saslušala i razumjela da svaka majka djetetu treba obezbijediti hranu, lijekove, garderobu i da ne bi trebalo biti diskriminacije ni među majkama ni među djecom”. 

Zakonom o dječijoj zaštiti RS-a, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da materinski dodatak od 405 KM primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana