Kultura     | 27.01.2018. 12:23 |

'Noć muzeja' u Gorici privukla mnoge ljubitelje sporta

FENA Saopćenje

GRUDE, 27. siječnja (FENA) - Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Župni ured Gorica-Sovići, Matica hrvatska Grude i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka "sv. Stjepan Prvomučenik" Gorica i ove godine organizirali su "Noć muzeja" u Gorici.

 Ovogodišnja, osma po redu muzejska noć u Gorici, održala se pod motom "Muzeji i sport - brže, više, jače…citius, altius, fortius…", a za tu prigodu predstavljena je knjiga autora Blaža Duplančića iz Splita "Ivan Gudelj - Hajdučka priča".

 Knjiga govori o životu uspješnog nogometaša Ivana Gudelja čija je velika nogometna karijera zbog bolesti prekinuta u 26. godini života i svojevrsno je svjedočanstvo kako su Gudelja vjera u Boga i pozitivno razmišljanje usmjerili dalje u njegovu životu, priopćili su organizatori.

 Na početku manifestacije nazočne su pozdravili predsjednik Bratovštine Dragan Prlić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, koji je i prigodnim govorom otvorio je ovogodišnju "Noć muzeja" u Gorici.

 O knjizi su govorili Mijo Grabovac, Blaž Duplančić, Marinko Boban i Ivan Gudelj, a prije samog predstavljanja prikazan je kratak dokumentarni film o Gudelju.

 Marinko Boban, prvi Gudeljev trener u Mračaju, ispripovijedao je prve Gudeljeve korake u nogometnim klubovima i sve poteškoće koje su bile prisutne u tom vremenu na ovim prostorima, od onih materijalnih do onih obiteljskih i socioloških, ali je naglasio kako se u samom početku vidjelo da se radi o jednom izuzetno talentiranom nogometašu, što se zapravo kasnije i obistinilo.

 Profesor Mijo Grabovac je svoje kazivanje usmjerio na Gudeljevu nogometnu karijeru, na njegov žar i strast koju je imao dodirom sa svakom loptom.

 "Ova knjiga je zapravo priča o velikoj nadi, o pravom 'Hajdučkom srcu'. Ivana Gudelja poznajem od početaka njegove karijere do danas, od njegova dolaska kao mladića iz rodnih Zmijavaca u Split. Naglašavam kako je on bio najmlađi kapetan seniorske reprezentacije bivše Jugoslavije sa samo 22 godine. Nažalost na samom vrhuncu karijere, u 26. godini, morao je zbog bolesti reći zbogom nogometu", kazao je između ostaloga Grabovac.

 Autor knjige Blaž Duplančić kazao je da je dvije godine pisao ovu knjigu, a informacije za pisanje pronalazio je u razgovorima s Gudeljom te u ahrivskim novinskim člancima. "Malo je ovakvih biografija i treba ih nastaviti pisati", kazao je autor.

 Svi predstavljači su naglasili važnost sporta u ljudskom životu, ali i to da se u životu čovjeka može dogoditi u svakom trenutku određeni lom, koji promijeni u trenu cijeli čovjekov životni tijek i vijek.

 Fra Ante Marić, ravnatelj Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, kratko je na kraju programa protumačio važnost ovoga prostora i svih pronađenih arheoloških ulomaka oko stare crkve "koji su na ponos i diku cijelog našeg podnebesja".

 Svi ti arheološki ulomci i nalazi pokazuju starost i životnost našega prostora sve od prapovijesti, grčkog, rimskog, starohrvatskog doba kroz srednji vijek sve do danas.

 Glazbeni dio programa uljepšala je klapa Bratovština Gorica-Sovići otpjevavši dvije prigodne pjesme. Program je moderirala i vodila Mirjana Mima Vlašić.

 Nakon predstavljanja knjige, u Galeriji u staroj kapeli u Gorici, otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Iz nogometne riznice Općine Grude", navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Bogat kulturni program za Noć muzeja u Tomislavgradu

Igrač Gorice Hameed pronađen živ i zdrav u Mađarskoj

Đurđevdan na Gorici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo