Sport     | 27.01.2018. 11:23 |

U Banjoj Luci o prvom čovjeku evropskog biciklizma

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. januara (FENA) - Banjoj Luci je u toku Kongres Balkanske biciklističke unije (BCU). Osim čelnika sa Balkana, kongresu prisustvuju i Roko Kataneo, predsjednik Evropske biciklističke federacije (ECF) i Renato di Roko, potpredsjednik Svjetske biciklističke federacije.

Glavna tema ovog skupa su predstojeći izbori za prvog čovjeka ECF-a koji su zakazani za mart.

- Banja Luka je danas ne samo centar biciklizma na Balkanu već i svijeta, s obzirom na to da su na kongresu i predstavnici evropske i svjetske asocijacije, ali i italijanskih i ruskih biciklističkih saveza - rekao je Vladimir Kuvalja, domaćin Kongresa i potpredsjednik BCU.

S obzirom na to da BCU daje 12 delegata u skupštini ECF, u Banjoj Luci će biti biran predsjednik krovne biciklističke organizacije Starog kontinenta, jer se ranije u praksi pokazalo da kandidat koji dobije podršku "balkanaca" dobije predsjedničku fotelju.

-U našim rukama je skoro četvrtina glasačke mešinerije, pa predsjednik gotovo uvijek postaje onaj koji dobije našu podršku. Kataneu mandat ističe u martu, a ima mnogo kandidata koji bi željeli da ga naslijede. Glavni je prvi čovjek ruskog biciklizma Aleksander Gusjatnjikov - rekao je domaćin kongresa i potpredsjednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja.

Dobijanje domaćinstva ovako važnog događaja u svijetu biciklizma veliko je priznanje za ovdašnje biciklističe radnike. Iako BiH nema dovoljno novca da ovaj izuzetno skup sport dostigne svjetski nivo, trude se na sve načine da unaprijede postojeći i urade najbolje što mogu sa onoliko novca koliko imaju.

To su prepoznali najuticajniji ljudi iz svijeta dvotočkaša, a njihova posjeta Banjoj Luci sigurno će odjeknuti u biciklističkim krugovima.

Podatak da je domaćin prethodnog kongresa prije dvije godine bio Istanbul, govori koliki je uspjeh sama organizacija ovakvog događaja. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo