Bosna i Hercegovina

Pruga Sarajevo-Pale zajednički interes Sarajeva i Istočnog Sarajeva

SARAJEVO, 26. januar (FENA) - Udruženje građana ''Ćiro'' održalo je danas na Ravnoj planini, na Palama, sastanak sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom u povodu projekta izgradnje uskotračne pruge Pale - Bistrik.

Sastanku je prisustvovao, pored ostalih, i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Inzko je nakon sastanka novinarima kazao da kao zastupnik međunarodne zajednice ima interes da se ovdje razvija turizam.

- Jedna lokomotiva je šezdesetih ili sedamdesetih godina otišla u Austriju na remont i ona treba da se vrati, želim da tu pomognem i da promovišem ovu prugu da bi bila uspješna kao što je bila ne početku - istakao je Inzko.

Rekao je da ima sva dokumentacija da ta lokomotiva pripada ovom prostoru.

Predsjednik Udruženja građana ''Ćiro'' Fadil Čordalija je kazao da je prva faza revitalizacije pruge od Sarajeva do Pala završena. Dodao je da sve ostaje isto osim što bi stanica na Bistriku bila pomjerena oko 400 metara jer je presječena obilaznicom.

- Ostali dio pruge je netaknut, osim jednog mosta koji je uništen, ostala infrastruktura je ispravna. Kada bi se iznova gradilo koštalo bi 50 miliona KM, a ova investicija za donji postroj, pragove, šine je sve skupa oko četiri miliona, do četiri miliona i sedamsto hiljada - istakao je Čordalija.

Naveo je da se Udruženje ''Ćiro'' obratilo institucijama Grada Sarajeva da stara Bistička stanica bude tehnički muzej.

- Projekta dokumentacija i saglasnost sa nivoa lokalnih zajednica su prikupljeni i ta faza projekta je gotova, a sada slijedi izrada izvedbenog projekta i ugovori - naglasio je Čordalija.

On je kazao da projekt ima ekonomsku opravdanost.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je rekao da je ovaj projekt zajednički interes Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

- Interes Opštine Pale za ovaj projekt je historijski, povezani bi bili turisti iz Sarajeva prugom do Jahorinskog potoka odakle bi preko Ravne planine gondolom išli do Jahorine - potcrtao je Vuković.

Poručio je da bi ovaj kraj, realizacijom ovog projekta, ušao u red svjetskih skijališta.

- Nadam se da ćemo dobiti opštu podršku za realizaciju ovog značajnog projekta - istakao je Vuković.

Predsjednik Skupštine Opštine Pale Predrag Vučićević je istakao da Opština daje punu podršku ovom projektu te da su već uradili projekt revizalizacije pruge od Sarajeva do Pala.

Dužina pruge bila bi ukupno 11.038 metara.

Uskoro video

(FENA) H.D.