Kultura     | 27.01.2018. 10:37 |

U Arheološkom Muzeju na Humcu održana "Noć muzeja"

FENA Nada Landeka

LJUBUŠKI, 27. siječnja (FENA) – Arheološki Muzej na Humcu, u kojem je izložen najstariji pisani trag hrvatskog jezika na području današnje Bosne i Hercegovine, sudjelovao je na manifestaciji ''Noć muzeja'' koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, kazao je za Fenu arheolog Mirko Rašić, koordinator projekta ''Noć muzeja'' u Ljubuškom.

 Inače, muzej baštini primat najstarije institucije tog tipa u BiH, osnovan još 25. ožujka 1884. godine. No nažalost, tijekom bogate povijesti Muzej je bio nekoliko puta zatvoren zbog ratnih, ekonomskih i dr. neprilika.

 Zbog neaktivnosti pa čak i propadanja te značajne kulturne institucije, skrbništvo za muzej pripada Javnom poduzeću "Parkovi", kako bi se Muzej iz pozicije arhaičnog pasivnog čuvara prometnuo u važnog sudionika u svim aktivnostima na valoriziranju kulturne baštine.

 - Zahvaljujući arheološkim istraživanjima tijekom 2017. godine na širem području ljubuškog kraja, ovaj Muzej nakon dugogodišnje neaktivnosti, obnavlja svoj fundus, te uređenje prostora za izložbu kamenih spomenika - rekao je Rašić.  

 Istaknuo je kako muzej po prvi put u povijesti ima službeno i svakodnevno radno vrijeme sa stručnim osobljem, a ulaznice se mogu kupiti po cijeni od dvije marke, u ljetnoj sezoni u iznosu od četiri marke.

 U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, koji kronološki pripadaju razdoblju od gornjeg paleolitika do kasnog srednjeg vijeka, u jednom vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.

 Najbrojniju zbirku nalaza čine predmeti s obližnjeg rimskog vojnog logora na Gračinama koji je istraživan u razdoblju od 1977. do 1980. godine.

 Također, izložena je i tzv. Humačka ploča koja predstavlja najstariji pisani trag hrvatskog jezika na području današnje Bosne i Hercegovine.

 Muzej je u prošloj godini posjetilo više od pet tisuća posjetitelja.

 Na pitanje kakvi su planovi za 2018., Rašić je odgovorio kako se planovi baziraju na aktualnom sudjelovanju i apliciranju za fondove resursnih ministarstava za obnovu zbirke, kao i partnerstvo na projektima EU.

 Istaknuo je kako je u planu intenzivan rad na povezivanju s različitim institucijama, agencijama, zajednicama ali i pojedincima u BiH i regiji kako bismo broj posjetitelja tijekom tekuće godine značajno povećali.

 Kao i do sada, navodi Rašić, sve planirane aktivnosti će se realizirati u suradnji s Franjevačkim samostanom na Humcu koji je najzaslužniji za postojanje i očuvanje vrijedne zbirke u Ljubuškom.  

 Inače, drugu godinu zaredom Muzej sudjeluje u manifestaciji "Noć muzeja", koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Osim toga manifestaciju je obilježilo i predavanje fra Roberta Jolića na temu "Humački samostan i njegove kulturne ustanove".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ministrica Leko vjernicima MIZ Ljubuški zaželjela da im Bajram donese mir i sreću

Osnovna škola u Vitini dobit će novu fasadu

Ljubuškim maturantima po 300 maraka potpore

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'