Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 15:19 |

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Tuzli

FENA Saopćenje

TUZLA, 26. januara (FENA) - U Tuzli je danas, u organizaciji Grada Tuzla, obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta polaganjem cvijeća na spomenik Suza, mjesta s kojeg su tokom Drugog svjetskog rata odvođeni tuzlanski Jevreji.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Jevrejske općine Tuzla.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je rekao da je Grad Tuzla jedan od rijetkih gradova koji na ovaj način obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta.

- Mi smo uporni u tome, a podigli smo i spomenik na ovom mjestu, gdje je bio ulaz u nekadašnju željezničku stanicu, gdje su u vagone stavljali i tuzlanske Jevreje, ali i tuzlanske Bošnjake, Hrvate i Srbe, antifašiste, zato smo podigli spomenik i napisali na tom spomeniku tekst, s ciljem da se genocid ne ponovi. Dan holokausta treba obilježavati u znak solidarnosti sa žrtvama genocida, pogotovo zato jer se genocid ponovio u Evropi, u Srebrenici – kazao je Imamović.

Istakao je da postoji vrlo ozbiljna i velika opasnost da se ‘zlo’ ponovi, ukoliko se ne obilježavaju datumi kao što je Dan holokausta i 11. juli, u znak solidarnosti sa žrtvama u Srebrenici.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvoren kružni tok 'Crveni 7' u Tuzli

Bajaga i Instruktori uveli Tuzlake u Novu godinu

Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla u povodu Dana državnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo