Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 13:59 |

Grad Mostar odao počast žrtvama Holokausta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. siječnja (FENA) - U povodu Međunarodnog dana holokausta glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina i savjetnik za odnose s javnošću Miroslav Landeka položili su u petak, zajedno s predstavnicima Židovske općine Mostar, vijenac na židovskom groblju "Sutina".

"Trebamo se podsjećati i obilježavati ovaj dan da se ovo više nikada ne bi ponovilo, jer stradali su nevini ljudi samo zato što su bili druge vjere ili nacije", izjavila je tom prigodom Komadina, naglasivši kako se mladima moraju prenositi poruke da iz takvih događaja iz prošlosti izvuku pouku za budućnost, priopćeno je iz Grada Mostara.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se 27. siječnja, kada je oslobođen koncentracijski logor "Auschwitz", obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iz 2007. godine, taj se događaj službeno obilježava i u BiH.

Vlasti nacističke Njemačke otvorile su taj logor 1940., nekoliko mjeseci nakon invazije na Poljsku. To je mjesto najvećeg židovskog stradanja. Drži se da je u Auschwitzu ubijeno milijun Židova, 75.000 Poljaka, 21.000 Roma, 15.000 vojnika Crvene armije.

Prema podatcima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Židova u Drugom svjetskom ratu kreće se od 4.194.000 do 5.820.960.

U Bosni i Hercegovini, u Drugom svjetskom ratu od 15.000 Židova njih 12.000 stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana