Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 13:04 |

Potpisan Program 'Mil to Mil' između OSBiH i Nacionalne garde Marylanda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Mark M. Karas potpisali su danas Program "Mil to Mil" (Vojska – Vojsci) između Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Nacionalne garde Maryland za 2018. godinu.

Nakon serije sastanaka održanih sa predstavnicima Zajedničkog štaba OSBiH i Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH, usaglašen je prijedlog aktivnosti Programa Mil to Mil između OSBiH i Nacionalne garde Maryland za 2018. godinu, što je potvrđeno današnjim potpisivanjem bilateralnog programa saradnje u Ministarstvu odbrane BiH.

Realizacijom planiranih aktivnosti iz ovog programa dodatno se jača saradnja OSBiH i Nacionalne garde Marylanda, što će za rezultat imati dodatno jačanje sposobnosti i kapaciteta OSBiH te će se stepen interoperabilnosti i kompatibilnosti OSBiH sa snagama zemalja partnera podići na viši nivo.

Prije ceremonije potpisivanja Programa, pomoćnik ministra Zoran Šajinović zahvalio se na predanom radu i zalaganju pukovniku Karasu, njegovom timu i predstavnicima Ministarstva odbrane i OSBiH koji su radili na implementaciji ranije potpisanih sporazuma, kao i na pripremi ovog programa koji će doprinijeti povećanju opremljenosti i osposobljenosti OSBiH kao i nastavku prijateljske i partnerske saradnje u oblasti odbrane.

Brigadir Karas se zahvalio predstavnicima MO i OSBiH na uspješnoj saradnji, naglasivši njenu važnost, a koja poboljšava ukupne odnose BiH i SAD-a i istovremeno podrazumijeva podršku SAD-a na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

Ured za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH kontinuirano pruža značajnu podršku u vojnoj opremi, uslugama i finansijskim sredstvima OSBiH, a potpisivanjem ovog programa potvrđuje se opredijeljenost Vlade SAD-a da podrži reformske aktivnosti u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta