Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 12:17 |

Izaslanstvo PSBiH na redovitom zasjedanju PSVE-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto i članovi Izaslanstva Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut sudjelovali su u radu prvog dijela redovitog zasjedanja PSVE-a, koje je ove sedmice održano u Strasbourgu.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je Rezoluciju o BiH, u kojoj se podržavaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Europsku uniju (EU).

U usvojenoj Rezoluciji, čiji sastavni dio su i dva amandmana koje je predložilo Izaslanstvo PSBiH u PSVE, politički akteri u BiH pozivaju se da usvoje izmjene u Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH najkasnije šest mjeseci prije Općih izbora.

Također, u tekstu Rezolucije se ocjenjuje da su izbori 2014. godine i 2016. godine organizirani na profesionalan i učinkovit način, ali i da se na Općim izborima 2014. godine nastavilo s kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima nakon presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Kako je dalje navedeno u Rezoluciji, od vlasti BiH traži se da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču provedbi odluka Ustavnog suda BiH vezanih za izbore u Gradu Mostaru i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

U okviru rasprave o poštivanju obveza i angažmana BiH kao države članice Vijeća Europe, sudionicima se obratio predsjedatelj Izaslanstva PSBiH u PSVE Senad Šepić, koji je rekao da se izvješće o poštivanju obveza i angažmana BiH ne odnosi na Bosance i Hercegovce, Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve ostale građane, nego na bosanskohercegovačke političare, ali i na međunarodnu zajednicu koja je nazočna u BiH i koja je, svojevoljno ili ne, odlučila staviti naglasak na sve stvari oko kojih se ne možemo dogovoriti ili nam je teško da se o njima dogovorimo.

U okviru ove rasprave sudionicima se obratila i predsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH i zamjenica predsjedatelja Izaslanstva PSBiH u PSVE Borjana Krišto, koja je istaknula da su u BiH danas svi na prekretnici između napretka u procesu euroatlantskih integracija i nazadovanja kroz nekakav status quo, kojeg neki iz njima znanih razloga uporno održavaju.

Kako je istaknula, europski put je put napretka i stabilnosti za BiH i nema alternativu, a činjenica je da sva tri naroda u BiH imaju različito viđenje njene budućnosti, ali i da svi smo složni u tome da BiH vidimo kao buduću članicu EU.

Sudionicima rasprave, obratio se i zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH i član Izaslanstva PSBiH u PSVE Mladen Bosić, koji je naglasio da je BiH specifična država napravljena dejtonskim mirovnim procesom i njena struktura načinjena je pod međunarodnim pritiskom kako bi se zaustavio rat.

- Dejtonski Ustav je složen i proces donošenja odluka je spor zbog složenosti zemlje i mora se imati na umu da je takav proces donošenja odluka potreban kako bi se uklonili strahovi i ispunili interesi tri konstitutivna naroda i ostalih koji žive u BiH - rekao je Bosić.

Poručio je kako su lokalni političari odgovorni za političku stabilnost zemlje i regije, ali i da nitko ne smije isključiti i odgovornost međunarodne zajednice i susjednih zemalja za situaciju u BiH.

Na raspravi se sudionicima obratila i članica Izaslanstva Milica Marković koja je naglasila da su danas najveći problemi BiH nefunkcioniranje pravosudnih institucija na razini države i borba protiv terorizma.

Također, Marković je naglasila da sačinitelji izvješća nisu u pravu kada optužuju samo jedan dio BiH za sve probleme.

Tijekom zasjedanja u Strasbourgu, zastupnik u Zastupničkom domu i predsjedatelj Izaslanstva PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, izabran je  za predsjedatelja Odbora za vanjske poslove Vijeća Evrope.

Također, Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine izabrana je za novog povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava.

Dužnost povjerenika Vijeća Europe Mijatović će obavljati šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Inače, članovi Izaslanstva PSBiH Senad Šepić, Damir Arnaut i Saša Magazinović tijekom petodnevnog zasjedanja PSVE-a, aktivno su sudjelovali i u radu odbora i političkih skupina PSVE-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo