Ekonomija     | 26.01.2018. 12:27 |

Euro-metali ostvarili rast od 35 posto i učvrstili lidersku poziciju u BiH

FENA Saopćenje

DOBOJ JUG, 26. januara  (FENA) - Euro-metali, lider u distribuciji proizvoda i poluproizvoda crne i obojene metalurgije u BiH, u prošloj 2017. godini ostvarili su prihod od 37,9 miliona KM, što predstavlja rast od 35 posto u odnosu na 2016. godinu, čime je dodatno učvršćena liderska pozicija ove kompanije.

Razlozi za ovo značajno povećanje prihoda u prošloj godini su kupovina slovenske kompanije Mersteel u BiH, kao i proširenje asortimana i ulazak u segment tzv. "specijalnih čelika", saopćili su iz ove kompanije.

Za 2018. godinu u Euro–metalima najavljuju nastavak razvoja, dalje širenje skladišnih kapaciteta, kao i određena tehnološka unapređenja .

 - Rezultatima poslovanja u protekloj godini zapravo je nastavljen pozitivan trend rasta i razvoja naše kompanije koji traje već godinama. Dva su ključna razloga ovako značajnog povećanja prihoda. Prvi je akvizicija dijela slovenskog Mersteela u BiH, čime su Euro-metali dobili jedno od tehnološki najsavremenijih i najopremljenijih skladišta na Balkanu, kada je riječ ovo ovoj branši. To nam je omogućilo da u našoj poslovnici Sarajevo, uslugu prema kupcima podignemo na viši nivo, kako sa aspekta brzine isporuke, tako i u pogledu asortimana. Novu vrijednost u poslovanju kupci su na ovom dijelu tržišta BiH veoma brzo prepoznali i mi smo već u zadnjem kvartalu 2017. osjetili prve efekte naše investicije - kazao je Jasmin Subašić, direktor kompanije Euro-metali.

Drugi razlog, po njegovim riječima, jeste proširenje asortimana i ulazak u segment tzv. "specijalnih čelika" ili "čelika u kvalitetu". Uvođenjem tog novog programa, koji je zahtijevao značajna ulaganja, kazao je Subašić,  dodatno su se približili industrijskim potrošačima u BiH, koji su njihov glavni segment kupaca, uz dodatni fokus usmjeren na jačanje tog segmenta. 

Euro-metali d.o.o. Doboj Jug, su kompanija "kćerka" Hifa-oil. Kompanija je lider u distribuciji proizvoda i poluproizvoda crne i obojene metalurgije u BiH, a osnovu asortimana čine: limovi, cijevi, šipkasti čelik (kvadratni, okrugli, plosni), nosači, ugaoni profili, „specijalni čelik“, itd. Trenutno posluju na tri prodajna mjesta: Doboj Jug sa sjedištem i centralnim skladištem, Sarajevo - Rajlovac i Mostar.

Prošlogodišnjom akvizicijom slovenskog Mersteela Euro – metali su dobili najkvalitetnije opremljen objekt na području jugoistočne Evrope kada je u pitanju ova branša. Ukupna površina skladišta je 7.000 m2, a njegov najveći dio je robotizovan i automatizovan, te predstavlja posljednju riječ tehnologije, čime je ova komapanija ušla u jedan viši nivo poslovanja, koji im omogućava da budu "rame uz rame" sa renomiranim evropskim steel - centrima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Željeznice FBiH u 2023. ostvarile neto dobit od 18 miliona KM (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo