Svijet     | 26.01.2018. 14:08 |

Najmanje 30 afričkih migranata utopilo se kod Jemena

FENA Internet

ŽENEVA, 26. januara (FENA) - Najmanje 30 afričkih izbjeglica i migranata utopilo se kod obale Jemena ove sedmice, u brodu koji se kretao prema Džibutiju i kojim su upravljali "beskrupulozni" krijumčari ljudima koji su, sudeći po izvještajima, otvorili vatru na putnike, saopćila je u petak agencija UN-a. 

- Preživjeli incidenta javili su UN-u i osoblju partnerskih agencija da je nakrcani brod s najmanje 152 Somalca i Etiopljana krenuo 23. januara iz mjesta Al Buraiqa preko Adenskog zaljeva u pravcu Džibutija - navodi u saopćenju Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Brod se prevrnuo i pojavili su se izvještaji da je vatreno oružje korišteno protiv putnika, navodi  IOM, prenosi Reuters.

Jemen potresa građanski rat u kojem su suprotstavljeni koalicija pod saudijskim vodstvom koja podržava međunarodno priznatu vladu i šiitski pobunjenici koji uživaju podršku Irana,

IOM navodi da se u jemenskom ratu krše prava izbjeglica i migranata koji riskiraju put preko Adenskog zaljeva pokušavajući da se domognu bogatih zaljevskih zemalja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu