Svijet     | 26.01.2018. 11:01 |

Njemačke stranke započele zvanične pregovore o stvaranju "velike koalicije"

FENA Internet

BERLIN, 26. januara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici dvije manje stranke sastali su se u petak na početku zvaničnih pregovora o formiranju nove vladajuće koalicije, četiri mjeseca nakon što su glasači izašli na birališta.

Konzervativna Kršćanska-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel, njihova bavarska sestrinska stranka Kršćansko-socijalna unija (CSU)  i Socijaldemokratska partija (SPD)  s lijevog centra pretrpjeli su teške udarce na nacionalnim izborima održanim u septembru prošle godine, na kojima su glasači dali snažnu podršku nacionalističkoj stranci koja se zalaže protiv imigracije. 

Pokušaji dugogodišnje kancelarke o ulasku u ranije netestiranu koaliciju sa Zelenim i protržišnim Slobodnim demokratima propali su u prošloj godini, doprinoseći odgodama u formiranju vlade bez presedana u poslijeratnoj njemačkoj istoriji. 

Odlazeći na današnji sastanak, Merkel je izjavila da su preliminarni pregovori između tri stranke rezultirali "veoma dobrim okvirom". Kazala je da će njena pažnja biti usmjerena na uspostavu agende za novu vladu koja bi omogućila Njemačkoj da se bavi izazovima digitalnog svijeta i da zadrži atraktivnost za strana ulaganja.

Uprkos političkim previranjima njemačka ekonomija ostala je stabilna u posljednjim mjesecima.

Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz kazao je kako se nada da će pregovori, koje stranke namjeravaju zaključiti u roku od dvije sedmice, biti "brzi i konstruktivni".

- Evropskoj uniji potrebna je snažna proevropska Njemačka - kazao je bivši predsjednik Evropskog parlamenta.

Schulz se suočava sa snažnim protivljenjem članova vlastite stranke obnovi "velike koalicije" koja je vladala Njemačkom od  2013.

Čelnik bavarskog CSU-a, Horst Seehofer, izjavio je da njegova stranka ide u pregovore "s dobrom voljom". On je, međutim, upozorio na moguću propast razgovora ukoliko članstvo SPD-a odbije koalicijski sporazum na glasanju, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana