Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 11:08 |

UNDP: 15 miliona eura za stambeno i ekonomsko 'osnaživanje' ugroženih porodica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Započela je implementacija druge faze Programa za oporavak od poplava s ciljem ublažavanja posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine.

Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, lokalnim vlastima partnerskih opština i gradova i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Kako se navodi u saopćenju UNDP-ja, program za oporavak od poplava pruža podršku samoodrživom oporavku kroz stambeno zbrinjavanje 2.895 socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, i ekonomsko osnaživanje 555 domaćinstava kroz pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanja u privatnom sektoru.

 - Kao najveći donator i u saradnji sa bh. vlastima, EU je podržala BiH sa oko 83,2 miliona eura kako bi se suočila sa ovom prirodnom nepogodom. Tokom sljedeće tri godine, Program za oporavak od poplava, za koji je EU odvojila 12,5 miliona eura (i koji sufinansiraju lokalne vlasti i UNDP sa 1,9 miliona eura) će podržati održivi oporavak zajednica pogođenih poplavama i klizištima u oba entiteta – kazao je šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini.

Istakao je da će više od 2.800 osoba imati direktnu korist od ovog Programa kroz obnovu i izgradnju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih tokom poplava.

Trenutno je u toku terenska verifikacija prijavljenih domaćinstava, po čijem završetku će biti objavljena konačna lista korisnika. Početak izgradnje novih i sanacija postojećih stambenih objekata planirana je za proljeće 2018. godine, nakon čega će uslijediti analiza potreba domaćinstava za koja će biti osigurani ekonomski paketi pomoći.

 - UNDP i Evropska unija sarađuju godinama kako bi ublažili posljedice katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Tokom prve faze Programa za oporavak od poplava (2014-2016) unaprijeđen je kvalitet života za 610.000 ljudi. Sada nastavljamo sa aktivnostima kako bi najugroženijem stanovništvu, koje nije uspjelo da se oporavi, obezbijedili siguran smještaj i ekonomski poticaj za samoodrživost – kazao je šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a u BiH Edis Arifagić.

U sklopu Programa, u oktobru 2017. godine objavljen je Javni poziv za odabir korisnika pomoći, na koji se prijavilo  3.950 domaćinstava.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Poplave zahvatile rusku oblast Kurgan dok rijeka Tobol raste

Rusija i Kazahstan naredile evakuaciju više od 100.000 ljudi pred nabujalim rijekama

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!