Svijet     | 26.01.2018. 13:16 |

PACE: Međunarodna zajednica je odgovorna za mir na Bliskom istoku

FENA Internet

BRUXELLES, 26. januara (FENA) - Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) saopćila je da je odgovornost međunarodne zajednice, uključujući i Vijeće Evrope, da stvori odgovarajuće uslove za postizanje mira između Palestinaca i Izraelaca.

PACE je saopćila na kraju svoje vanredne sjednice da bi "Evropa trebala igrati najveću ulogu u sponzorstvu i nastavku izraelsko-palestinskog mirovnog procesa".

U saopćenju se navodi da će PACE nastaviti da promovira dijalog između predstavnika izraelskog Knesseta i Palestinskog nacionalnog vijeća - posebno u okviru podkomiteta za Bliski istok i arapski svijet - stavljajući na raspolaganje vlastita iskustva.

PACE je osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa od 6. decembra prošle godine da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, navodeći da "status Jerusalema treba biti odlučen zajedničkim sporazumom između Izraelaca i Palestinaca".

Skupština je ponovila podršku dvjema legitimnim težnjama, a to su "izraelsko pravo na priznanje i život u sigurnosti, i palestinsko pravo na nezavisnu, održivu državu u pravednim granicama iz 1967. godine". 

Usvojeni tekst rezolucije PACE-a poziva izraelske vlasti da prekinu s izgradnjom novih naselja, da prestanu s uništavanjem palestinskih kuća, prinudnih deložacija i zaplijene zemljišta na okupiranim teritorijama, uključujući i istočni Jerusalem.

PACE je također pozvala Palestince da zaključe, bez dodatnih odgoda, proces nacionalnog pomirenja, već objavljen nekoliko puta, između suparničkih pokreta Fatah i Hamas, zasnovan na principima Kvarteta, dajući tako kredibilitet palestinskoj strani u pregovorima s Izraelom, i da prestane s podrškom zatvorenicima osuđenim zbog terorističkih akata i njihovoj rodbini, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana