Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 17:49 |

Čampara: Uskoro na snazi novi obračun penzije za policijskog službenika

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da će osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupiti Zakon o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH, kojim se uvodi novi obračun penzije za policijskog službenika.

- To znači da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrditi na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, koje su za policijskog službenika najpovoljnije - pojasnio je Čampara.

Predloženi obračun penzije za policijskog službenika obuhvata i beneficirani radni staž, koji ostvaruje po osnovu Zakona o policijskim službenicima.

Dopune je bilo potrebno donijeti radi usklađivanja sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koji također stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

- Tako smo ispunili zahtjeve policajaca koji su krajem prošle godine s Vladom Federacije BiH potpisali usuglašeni tekst dogovora u vezi statusa policijskih službenika. Naime, Vlada nije pristala da policijski službenici uđu u Zakon o PIO kao posebna kategorija i da se njihova penzija obračunava na poseban način, te smo usaglasili da se policija tretira kroz dopune Zakona o policijskim službenicima, čime se policajcima nudi obračun penzija na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka - rekao je Čampara Feni nakon što su navedene dopune Zakona odobrene danas u Domu naroda, a jučer u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada Federacije BiH odobrila odluku o akontativnom usklađivanju penzija za pet posto

Delić: Januarske penzije uvećane za pet posto od 5. februara na računima penzionera u FBiH

Isplata decembarskih penzija počinje 3. januara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo