Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 18:17 |

Prezentacija stručnih analiza procesuiranja korupcije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Procesuiranje korupcije, angažiranje vještaka u tim predmetima, te oduzimanje imovine pribavljene korupcijom, tri su ključne teme u bh. krivičnopravnom sistemu.

Istaknuto je to danas na skupu, održanom u organizaciji USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH, na kojem su spomenute teme analizirali predstavnici bh. pravosudne zajednice.

- Sva pitanja obuhvaćena ovim stručnim analizama predstavljaju izazove i prepreke uspješnom i efikasnom procesuiranju složenih oblika krivičnih djela, a na prvom mjestu korupcije - kazala je tužiteljica i članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Berina Alihodžić.

Obraćajući se sudionicima skupa, Alihodžić je istaknula kako će ove analize i njihove preporuke dugoročno biti korisne kompletnoj pravosudnoj zajednici u BiH, ali i kreatorima politika kada se radi o usvajanju pravilnog strateškog pristupa u borbi protiv korupcije.

U procesu izrade prezentiranih analiza aktivno su sudjelovali predstavnici pravosudne zajednice u BiH, a u partnerstvu sa Stalnom komisijom za efikasnost tužilaštava koja djeluje pri VSTV-u BiH, USAID-ov projekt pravosuđa je organizovao niz konsultativnih događaja na kojima su učešće uzeli i predstavnici relevantnih institucija i organizacija koje djeluju u oblastima obuhvaćenim analizama.

Prezentaciji ovih stručnih analiza prisustvovao je značajan broj predstavnika pravosudne zajednice u BiH.

Analize od danas su dostupne na web stranici USAID Projekta pravosuđa u BiH www.usaidjp.ba – link „Publikacije“, saopćili su organizatori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana