Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 16:52 |

Kalin: Iskrivljeni pogledi na islam proizveli su stereotipe

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Iskrivljeni pogledi na islam proizveli su stereotipe kroz koje se i danas na Zapadu gleda na islam i muslimane, poručio je glasnogovornik i glavni savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin koji je danas na sarajevskom Fakultetu političkih nauka održao predavanje o temi ''Islam i Zapad u 21. vijeku''.

- Odnosi između islama i Zapada datiraju daleko u prošlost i danas su pod velikim utjecajem iskrivljenih pogleda na islam - rekao je Kalin, koji boravi u posjeti BiH.

Istakao je da Zapad često ima predrasude prema muslimanima te ih optužuje da kradu kršćansku ili nečiju drugu umjetnost i kulturu.

Poručio je da je Bog stvorio bogatstvo različitosti na svijetu.

- Imamo različite boje, rase, etničke grupe, kulture, ideje i poglede. Nepotrebne ratove u svijetu mogli bismo spriječiti ako nađemo balans između jedinstva i različitosti unutar društva - potcrtao je Kalin.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je organizator predavanja, Šaćir Filandra je istakao da je ova tema važna za Evropljane.

- Ovo je za nas postala top tema. Muslimanska zajednica Evrope se dijeli na domicilne, kojima mi pripadamo, i imigrantske kojih je 30-ak miliona u Evropi. Danas te zajednice nažalost postavljaju pitanje da li su muslimani sada ono što je jevrejska zajednica bila nekada - istakao je Filandra.

Rekao je da to pitanje u javnom akademskom prostoru postaje sve vidljivije i bitnije.

 - Ovo pitanje je izazov za demokratiju u Evropi - naglasio je Filandra.

Naveo je da će sudbinu evropskog društva odrediti odgovor na prisustvo drugog i drugačijeg.

- Naša muslimanska zajednica i država BiH imaju stoljetno iskustvo sa institucijalnim življenjem islama u Evropi, tako da je, kada je ova tema u pitanju, relevantna - poručio je Filandra.

Kalin je, kako je Filandra kazao, intelektualac koji je doktorirao na prestižnom američkom univerzitetu. Radio je i sarađivao s eminentnim intelektualcima koji se bave islamom na Zapadu.

Povod Kalinove posjete Sarajevu je učešće na panelu "Budućnost islama i muslimana u Evropi na primjeru BiH i Andaluzije". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana