Ekonomija     | 25.01.2018. 16:42 |

Dalipagić razgovarao s potpredsjednikom EK za poštansku regulaciju Trubintom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić danas se u Sarajevu susreo s potpredsjednikom Evropske komisije za poštansku regulaciju Nikolom Trubintom i članovima Vijeća za poštanski promet Bosne i Hercegovine.

U uvodnom dijelu sastanka, Dalipagić je izrazio zadovoljstvo što je Trubint, kao osoba koja dolazi s ovih prostora, na tako značajnom položaju u Evropskoj komisiji za poštansku regulaciju, te je naglasio dobru saradnju Ministarstva i Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine.

Trubint je također potvrdio svoje osobno zadovoljstvo vidljivim pozitivnim aspektima uzajamne saradnje Agencije i Ministarstva, te istakao važnu ulogu tih institucija.

Bosna i Hercegovina je 2013. pristupila Konvenciji za uspostavu evropskog komunikacijskog ureda (ECO konvencija) i kontributor je kao zemlja članica sukladno kontribucijskim bodovima iz Aneksa I.

Trubint je naglasio kako je ove godine u Evropskoj komisiji za poštansku regulaciju u toku izrada strateškog plana aktivnosti kojim je prvi put do sada moguće obuhvatiti i zemlje koje nisu članice EU. U tom kontekstu, dobro je imati u vidu mogućnost da se iskoristi pozitivan moment djelovanja Traubinta u Komisiji kako bi se Bosna i Hercegovina što bolje predstavila i zastupala u okviru te organizacije.

Svi sudionici sastanka su se suglasili kako bi bilo dobro pokrenuti zajedničku inicijativu da iz ukupnog budžeta ECO-a jedan dio sredstava bude izdvojen i za područje poštanske djelatnosti.

Dalipagić je ukratko informisao Trubinta o stanju u poštanskom sektoru Bosne i Hercegovine i najznačajnijim aktivnostima koje Ministarstvo provodi samostalno ili u saradnji s Agencijom za poštanski promet Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu, Dalipagić je naveo da je Ministarstvo u procesu izrade novog Zakona o poštanskom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i Strategije za razvoj poštanskih usluga u Bosni i Hercegovini.

Dalipagić je istakao računovodstveno razdvajanje i troškovno računovodstvo kao važan projekt planiran za 2018., u vrijednosti oko 300.000 KM, za koji se sredstva planiraju osigurati u saradnji s Agencijom za poštanski promet BiH, a kako bi se pristupilo postupku odabira najpovoljnijeg ponuđača za izradu Metodologije za računovodstveno razdvajanje troškova.

Time bi bilo omogućeno da javni poštanski operatori dobiju naknadu od države za neto trošak koji se proizvodi pružanjem univerzalne usluge, koja je zakonski nametnuta poštanskim operatorima u BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu