Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 16:17 |

Tanka linija između zaštite privatnosti i promocije učešća djece u medijima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 25.januara (FENA) – Šefica Odjeljenja UNICEF-a BiH za komunikacije Nela Kačmarčik-Maduna ukazala je danas da je vrlo tanka linija između zaštite privatnosti i promocije učešća djece u medijima.

-Treba voditi računa o tome da kreatori medijskih sadržaja nisu samo profesionalni mediji, novinari i producenti, koji podliježu nekoj vrsti regulative, već da mediji predstavljaju i sve ono što se dešava na društvenim mrežama, kada privatni kreatori medijskih sadržaja, a to smo svi mi, postavljamo sadržaje koji, možda, čak i ugrožavaju prava djeteta - istakla je ona u Banjoj Luci na odruglom stolu o temi „Djeca u medijima“.

Profesorica Tatjana Tapavički-Duronjić sa Studijskog programa novinarstva i komunikologije Univerziteta u Banjoj Luci je, kako je saopćeno, provela istraživanja među djecom i došla do  saznanja, između ostalog, da su djeca nezadovoljna zastupljenošću njihovih mišljenja u medijima.

-U izvještavanju o djeci prvenstveno treba da se vodi računa o najboljem interesu djeteta - stav je ombudsmena za djecu RS-a Dragice Radović.

Raspravu o ovoj temi je organizovala Radio-televizija RS-a, a predstavljena je i publikacija „Mediji u najboljem interesu djeteta: Pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana