Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 16:12 |

Delegatski klubovi u Parlamentu FBiH za povećanje minimalnih penzija

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Budući da novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju uvodi bodovni sistem za obračun penzija, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je danas delegatima Doma naroda Federalnog parlamenta da će osiguranik s 40 godina staža, za svaku godinu dobivati po jedan bod, ako mu je plaća bila u visini prosječne u Federaciji BiH. 

- Pomnoženo s godinama staža, to je ukupno 40 bodova koji se potom množe s koeficijentom 14. Penzija takvom korisniku iznosit će: 40X14=560 KM - potvrdio je Drljača.

Govoreći o najbitnijim zakonskim rješenjima istakao je da su zadržana postojeća prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a novi zakon predviđa i mehanizam zaštite najugroženiji kategorija kroz tzv. najnižu penziju i zagarantovanu penziju u dosadašnjem iznosu (326 i 434 KM), koji će se dalje usklađivati.

Šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović kazao je da zakon nije savršen, ali da je on zadovoljan jer je povećana vrijednost općeg boda na 14 KM. Pozitivnim smatra i što su, dopunama Zakona o policijskim službenicima, ispunjeni uslovi za umirovljenje policajaca te su uvažena stajališta da policijski službenici zbog specifičnosti posla dobiju adekvatno rješenje. 

Sugerisao je da se ispita mogućnost povećanja minimalnih mirovima.

- Klub Bošnjaka mišljenja je da se u što skorije vrijeme trebaju povećati minimalne penzije. Podržat ćemo predloženi novi zakon o PIO-u - rekao je šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Šef Kluba ostalih naroda Aner Žuljević upitao je resornog ministra Veska Drljaču za koliko će penzionera penzija biti povećana za pet, a za koliko deset posto, te koliko je penzionera za koje se tvrdi da imaju veću penziju od plaće.

- Uvećanje penzija od 10 posto dobit će 42.000 penzionera, a za pet posto 38.700. To znači da će penzije biti povećane za oko 20 posto ukupnog broja penzionera - rekao je Drljača.

Navedeno se odnosi na član 140. kojim je propisana isplata penzija korisnicima koji već ostvaruju pravo, propisano je povećanje zakonskog iznosa penzija korisnicima prava koji su ih ostvarili do 31.07.1998. godine za 10 posto te korisnicima koji su prava ostvarili od 31.07.1998. godine do 31.12.2007. godine za 5 posto.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dom narod Parlamenta FBiH usvojio izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bira se rukovodstvo FBiH

Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo