Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 14:51 |

Počelo vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je  vanredno zasjedanje na kojem se treba očitovati o novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Ukoliko se većina delegata pozitivno izjasni o tim zakonskim rješenjima bit će omogućeno njihovo stupanje na snagu jer su usvojena u Predstavničkom domu.

Novim zakonom o PIO predviđeno je da se uvede bodovni način za obračun visine penzija, zasnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.

Uporedo s navedenim zakonom očekuje se da na snagu stupe i dopune Zakona o policijskim službenicima, koje propisuju da se policajcima obračun penzija vrši na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka.

Također, na dnevnom redu vanredne sjednice Doma naroda nalazi se izmjena Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, koja je predložena radi produženja roka kojim se propisuje važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu