Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 14:34 |

Prijedlog teksta zakona značajan iskorak u pravima porodilja u FBiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Udruženje "Žene ženama" i "Womennet" mreža ponovo su se danas založile za usvajanje prijedloga teksta zakona o podršci obitelji sa djecom FBiH kojim se regulira oblast porodiljskih naknada i dječijeg dodatka, a dio je to njihove kampanje nazvane "(Ne) diskriminacija porodilja u FBiH".

Pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Miroslav Jurešić informirao ih je danas da su na tekst zakona o podršci obitelji s djecom FBiH provedene javne konsultacije (stiglo je mnogo prijedloga), a dostavljen je kantonalnim vladama na izjašnjenje s rokom do 31. januara. Nakon toga je planirano da bude upućen na mišljenje ministarstvima finansija i pravde te Uredu za zakonodavstvo.

- Od mišljenja tih institucija ovisi kakva će biti daljnja procedura, hoće li taj prijedlog zakona dobiti podršku. Moramo biti maksimalno iskreni, jedini problem može biti finansijska podrška - kazao je.

Jurešić je radio na prijedlogu teksta tog zakona, te kazao da je tome prethodio dugogodišnji rad. Trebalo je, kaže, zadovoljiti međunarodne standarde i ujednačiti uvjete za ostvarivanje prava, ali i voditi računa o trenutnim financijskim mogućnostima kako kantona tako i Federacije BiH. Napravili su, kaže, najbolje što se moglo u danim okolnostima.

Podsjetio je da zakon regulira dva temeljna prava, dječiji dodatak i pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu. Za porodilje koje su u radnom odnosu, u prijelaznim i završnim odredbama, jasno je navedeno da će se nastaviti financirati iz sistema socijalne zaštite u određenom razdoblju, da bi se dalo vremena sistemu zdravstvenog osiguranja da preuzme tu kategoriju.    

- Naš je prijedlog da se ta kategorija reintegrira u sistem prava iz radnog odnosa i zdravstvenog osiguranja. S obzirom da žena (dok radi) uplaćuje redovito poreze i doprinose, te bi joj se to (u vrijeme porodiljskog odsustva) trebalo refundirati iz onih fondova u koje i uplaćuje - kazao je.

Dodaje da je takav stav podržala i Vlada FBiH i uvršten je u to zakonsko rješenje.   

Za dječiji dodatak i pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu kaže da su kategorije koje treba da ostanu u sistemu socijalne zaštite. Podsjetio je da mnogi od kantona trenutno uopće ne isplaćuju dječiji dodatak, a iznosi su minimalni u većini kantona koji ih isplaćuju.   

- Ni iznos koji predlažemo nije mnogo bolji, ali jeste u odnosu na postojeće stanje. Ipak, vezali smo se za prosječno plaću u FBiH pa bi i taj dodatak (uz porast plaće) trebalo postupno da raste - naglasio je.    

Novina u tekstu zakona je, kaže, fokus na siromašne. Svjesni su generalnog načela da bi (barem u slučaju prava djece) trebalo davati univerzalni dječiji dodatak, ali su se u konsultaciji s nadležnim međunarodnim organizacijama fokusirali na djecu koja dolaze iz siromašnih obitelji.

- Kod nas je prisutan problem siromaštva. Vođeni logikom da vjerojatno nećemo dobiti dodatni novac pokušali smo da, ono čime raspolažemo, preusmjerimo u najsiromašnije da im pomognemo da se nose sa egzistencijalnim problemima - naglasio je.

Predvidjeli su, kaže, i tzv. uvećani dječiji dodatak za djecu koja su žrtve nasilja, imaju određena oboljenja ili neki od oblika invaliditeta, a iznos je ujednačen na nivou FBiH.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Jasna Duraković - Hadžiomerović podsjetila je da je pitanje porodilja i porodiljskih naknada godinama ključno u FBiH te konstatirala da je tužno što dosad nije i riješeno na adekvatan način. Naglašava da će tekstom novog zakona biti riješeno pitanje jednakih porodiljskih naknada, posebno kad se radi o nezaposlenim porodiljama.

U koordinaciji s Ministarstvom za rad i socijalnu politiku kao predlagačem tog zakona, Komisijom i različitim udruženjima napravljen je, kaže ona, značajan iskorak, a išlo se ka konačnom rješenju problema diskriminacije porodilja u FBiH.       

Komisija za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bila je domaćin današnjeg skupa koji je usmjeren na zaštitu prava svih žena, majki i porodilja, a sudionici očekuju podršku nosilaca vlasti za bolji položaj žena i djece odnosno porodice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lendo: Neka vjera u Boga i radost Uskrsa budu putokaz prema jačanju zajedništva i povjerenja

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!