Svijet     | 25.01.2018. 14:44 |

Iranska vojska završila vježbu velikim manevrima i paradom

FENA Internet

TEHERAN, 25. januara (FENA) - Iranska vojska u srijedu je završila vježbu na jugoistoku zemlje.

Trećeg i posljednjeg dana velikih vojnih manevara, mornarički brodovi izveli su paradu pred visokorangiranim zvaničnicima, među kojima je bio i zapovjednik iranske vojske, general major  Abdolrahim Mousavi, javila je novinska agencija Tasnim.

Deseci brodova, među kojima su borbeni i brodovi za lansiranje raketa, kao i teške i lake podmornice, te mornarički helikopteri učestvovali su u  paradi.

Iran je u ponedjeljak pokrenuo vježbu pod kodnim nazivom Muhammad Rasulullah-5, koja je obuhvatila velike površine, uključujući kompletnu obalu Makrana i Omansko more na jugoistoku zemlje.

U utorak je iranska mornarica testirala krstareću raketu domaće proizvodnje Qadir tokom manevara, javila je novinska agencija Fars.

Raketa, koja je testirana po prvi put, može uništiti simulirane neprijateljske mete duboko u moru tokom vojnih vježbi.

Qadir ( u prevodu "svemoćni"), s dometom od 300 kilometara, nova je generacija krstarećih raketa u stanju da uništi mete na moru s velikom preciznošću i razornom moći. Ona može biti ispaljena i s obale i s brodova.  

Vježba je nastavljena u utorak testiranjem radarskih i nadzornih sistema koji uočavaju kopnene i zračne aktivnosti simuliranog neprijatelja. saopćio je mornarički portparol, admiral Mahmoud Mousavi.

Vježba je nastavljena ispaljivanjem projektila i artiljerijske vatre na eliminiranju pretpostavljenih prijetnji, saopćio je  Mousavi za Press TV.

Zamjenik vojnog zapovjednika za koordinaciju, Habibollah Sayyari, izjavio je u ponedjeljak da su manevri imali za cilj poboljšanje vojnih kapaciteta, jačanjem morala i spremnosti vojnika, i procjenom taktika obuke, vatrene sile i koordinacije među raznim rodovima vojske, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo