Svijet     | 25.01.2018. 14:19 |

Kolosalni kip kralja Ramsesa II prebačen u novosagrađeni Veliki muzej u Gizi

FENA Internet

KAIRO, 25. januara (FENA) - Egipatsko ministarstvo antikviteta prebacilo je u četvrtak 3.200 godina star kolosalni kip drevnog egipatskog kralja Ramsesa II iz skladišta u atrij Velikog egipatskog muzeja (GEM) u izgradnji, u okviru priprema za probno otvaranje GEM-a u ovoj godini.

- Kolosalni kip kralja Ramsesa II prvi je artefakt koji će biti izložen u dragocjenoj kolekciji muzeja - izjavio je ministar za antikvitete Khaled al-Anany.

Smješten dva kilometra sjeverno od Velike piramide u Gizi, na površini od 491.000 kvadratnih metara, GEM planira probno otvaranje krajem 2018. godine, dok se  veliko otvaranje očekuje do kraja 2022. godine. 

- Do sada je dovršeno više od 70 posto građevinskih radova u muzeju, u pripremi za probno otvaranje, prvu fazu muzeja, u roku od 12 mjeseci - kazao je ministar, dodajući da će to biti najveći muzej u svijetu koji izlaže artefakte jedne civilizacije.

Kolosalni kip Ramsesa II, sa svojih 12 metara visine i 80 tona težine, otkriven je 1820. u Gizi i prebačen je 1955. na trg u centru Kaira imenovan po drevnom kralju.

Kasnije je prebačen s prometnog trga Ramses u GEM u 2006., četiri godine nakon što je položen prvi kamen temeljac za projekt gradnje muzeja.

GEM posjeduje 100.000 artefakata, od kojih 50.000 u stalnoj postavci, a drugih 50.000 u modernim skladištima za arheološke studije i istraživanja. Među 50.000 komada za buduće postavke, 30.000 će biti izloženo po prvi put.

- Nakon dovršenja u roku od tri godine, GEM će izložiti kolekciju od 50.000 dragocjenih eksponata koji su pažljivo odabrani iz muzeja i s arheoloških lokacija širom Egipta kako bi se prikazali razni periodi drevne egipatske civilizacije - kazao je Anany.

Na hiljade artefakata prebačeno je u GEM iz Egipatskog muzeja u Tahriru u centru Kaira i iz drugih muzeja i arheoloških lokacija širom zemlje, uključujući 3.000 godina staru samrtnu postelju i kočije drevnog kralja Tutankhamuna.

- Probno otvaranje uključuje atrij, veliko stepenište i galerije kralja Tutankhamuna, koje se protežu na više od 32.000 kvadratnih metara, više nego dvostruko od površine Egipatskog muzeja u Tahriru - dodao je. 

Ministar je kazao da će u tom prostoru biti izložena kolekcija više od 87 velikih kipova i arhitektonskih elemenata kao što su veliki dijelovi drevnih hramova, dok će galerija kralja Tuta imati više od 5.000 kraljevih artefakata na površini od više od 7.000 kvadratnih metara, prenosi Xinhua.

- GEM je poput četvrte piramide u Gizi - kazao je.

Bogat spomenicima, Egipat je tokom prošle godine bio svjedok nekoliko velikih arheoloških otkrića na raznim lokacijama u zemlji, uključujući faraonske grobove, kipove, kovčege, mumije i grobna mjesta, ostatke helenističke gimnazije u rimskom stilu, ruševine groblja i prostoriju za sahrane unutar piramida.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana