Ekonomija     | 25.01.2018. 13:52 |

BH Pošte domaćin Prve zajedničke radionice poštanskih operatera iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Javno preduzeće BH Pošta d.o.o. Sarajevo domaćin je Prve dvodnevne radionice javnih poštanskih operatera Bosne i Hercegovine, koja se održava s ciljem unaprjeđenja saradnje i postizanja još boljih poslovnih rezultata.

Radionici prisustvuju i predstavnici Agencije za poštanski promet Bosne i Hercegovine, predstavnici državnog i federalnog Ministarstva prometa i komunikacija te pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Glavne teme tog značajnog događaja tiču se uspostave saradnje u svim oblastima poštanskog saobraćaja - od elektronske uputnice, cjenovnika, prijedloga za otklanjanje trenutnih ograničenja u razmjeni pošte, pitanja konkurencije, nastupajućih tendera, do zajedničkih aktivnosti po pitanju brendiranja, promocije i reklame te sudjelovanja u projektima Svjetskog poštanskog saveza (UPU).

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić na svečanom otvaranju Radionice ocijenio je dobrom i kvalitetnom dosadašnju saradnju domaćih javnih poštanskih operatera.

- Primjer naše saradnje spada u svijetle primjere u našoj državi. Ne samo da se međuoperatorska razmjena obavlja kvalitetno, brzo i bez problema, nego smo osmislili i neke zajedničke usluge šireći sferu saradnje. Zahvaljujući znanju, radu i zalaganju zasad nam dobro ide, uprkos nelojalnoj konkurenciji i nepoštivanju zakonskih propisa o poštanskom prometu. Drago mi je da smo organizirali radionicu gdje će timovi iz svih sektora zajedno sjesti, iznijeti pitanja, eventualne probleme i ideje te usaglasiti stavove koji mogu poslužiti kao dalje smjernice za naš budući rad - rekao je Mujić.

Direktor i predsjednik Uprave HP Mostar Mate Rupčić također je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije takvog skupa očekujući da će razgovori o predloženim temama biti pozitivni i da će se doneseni zaključci implementirati u korist sva tri operatera.

- Drago mi je što su sve tri pošte u 2017. godini pozitivno poslovale u ovakvim ekonomskim i društvenim okolnostima - kazao je Rupčić.

Izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove Pošta Srpske Milenko Vučeta smatra da će Prva radionica poštanskih operatera biti uspješna.

- Danas je vrijeme tržišne utakmice. Zbog toga mi je drago da je 6.000 poštanskih radnika u BiH poslovnu godinu završilo pozitivno. Nadam se da će naša saradnja biti još bolja i da ćemo, ono što ovdje dogovorimo, brzo i realizirati - istakao je Vučeta.

Jedna od tema radionice je i saradnja BH Pošte, Pošta Srpske i HP Mostar sa poštama iz regiona s posebnim naglaskom na uputnički saobraćaj i međunarodnu E- uputnicu te o mogućim poboljšanjima u razmjeni pošte. Zajednički stav je da svi poštanski operateri u regionu moraju uspostaviti što bolju saradnju i u što većoj mjeri riješiti konkretne probleme koji se dešavaju na terenu da bi, iako najveći poštanski operateri, bili što konkurentniji na tržištu.

Među brojnim temama o poštanskim uslugama, koje su predmet radionice, poseban značaj daje se funkcioniranju brze pošte. To je zajednička usluga sva tri bh. operatera, koja građanima omogućava najkraći rok prijenosa pošiljki u unutrašnjem poštanskom saobraćaju. Sva tri poštanska operatera nastoje iznaći što adekvatnija rješenja po pitanju registracije korisnika, unosa cijena, obračuna, unaprjeđenja postojećeg načina rada te ažuriranja podataka o dostavnim poštama. 

- S obzirom da predstavnike poštanskih operatera iz BiH dotiču ista pitanja, problemi i poslovne aktivnosti, zaključeno je da će se takvi skupovi intenzivirati. Najavljeno je da će sljedeća radionica biti održana u Banjoj Luci - saopćeno je iz BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Usaglašen novi Kolektivni ugovor između Uprave i Sindikata BH Pošte

Otvoren Sajam privrede u Tešnju – Posjetite štand BH Pošte

Počela primjena odluke o oslobađanju od plaćanja dažbina na pošiljke do 300 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo