Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 13:21 |

Pejanović: Cilj SDP-a je i znatan porast povjerenja građana

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 25.januara (FENA) - Cilj SDP-a BiH je izborna pobjeda etnonacionalnih stranaka koje više od dvije decenije vode bh. društvo u siromaštvo, etničke podjele, a što u znatnoj mjeri vodi  ka destrukciji države BiH, izjavio je na danas održanom okruglom stolu Savjeta za razvoj Socijaldemkratske partije BiH član Predsjedništva te stranke Mirko Pejanović.

Kako je kazao, navedeni izborni cilj postaje realan pod uslovom da SDP i Demokratska fronta nastupe udruženo sa građanskim multietničkim strankama.

 - Objedinjavanje političke snage stranaka ljevice sa liberalnim i demokratskim građanskim strankama ima izglede da pridobije volju građana za masovni izlazak na izbore - kazao je novinarima Pejanović.

Drugo pitanje o kojem se treba razgovarati, kako je dodao,  je odnos prema razvoju države BiH i njenoj suverenosti i nezavisnosti.

 - U pitanju je odnos koji podrazumijeva da u vrhu prioriteta političkog djelovanja SDP-a ostaje borba za suverenost, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH – istakao je Pejanović.

Kao važan segment u izradi osnove strategije SDPBiH za vođenje izborne kampanje 2018. odnosi se na ciljeve ekonomsko- socijalnog razvoja, a to je  promjena privredne strukture i stvaranje uslova za punu zaposlenost stanovništva BiH.

Istakao je da će SDP na ovogodišnjim izborima biti incijator da se uspostavi blok građanskih stranaka sa strateškim programskim ciljevima i zajedničkim listama kandidata za državni, entitetske i kantonalne parlamente, te za članove Predsjedništva BiH.  

Mišljenja je da treba uvesti praksu da sve općinske, kantonalne i regionalne organizacije predlažu kandidate za izborne liste i to na svim nivoima vlasti.

Kazao je i to da od ovogodišnjih izbora očekuje da SDP mobiliše interese građana za ovo što zagovara Stranka i da očekuju znatan porast povjerenja građana.

Akademik Slavo Kukić je istakao da u BiH ne postoji 150 partija kao što se to govori, ali da je zajednički imenitelj svim strankama da svojski rade na destrukciji BiH, "i u tome su poprilično uspješni".

Kako kaže, na drugoj strani su stranke koje naziva 'Front građanskog otpora', među kojima su sve stranke građanskog političkog spektra na čelu sa SDP-om.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Tuzli predstavljena knjiga 'BiH - 30 godina od sticanja nezavisnosti' akademika Mirka Pejanovića

Knjiga akademika Mirka Pejanovića 'Državnost BiH u XX i XXI stoljeću' promovirana u Zenici

Pejanović: Budućnost BiH je u njenoj integraciji u Evropsku uniju i NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo