Kultura     | 25.01.2018. 12:49 |

Na sceni SARTR-a 'Narodna drama' - predstava o ljubavi i slobodi izbora

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Premijerna izvedba predstave “Narodna drama” po tekstu Olge Dimitrijević te u režiji Bobana Skerlića odigraće se 27. januara na sceni SARTR-a.

Olga Dimitrijević kroz tekst "Narodna drama” govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. godine i već tada je bio umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata - uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu.

Forma i jezik "Narodne drame” veoma su inspirativni za rad s glumcima, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujice poezije, te muzičkog narativa.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt na najavnoj pres-konferenciji rekao je da se ova predstava uklapa u osnovnu temu ove sezone SARTR-a, a to je pitanje slobode ili bjekstvo od slobode, oduzimanje slobode.

-Smatram da pozorište treba da se bavi temama koje su važne, da bude društveno angažirano i da analizira stvari koje su problemi društva - naveo je.

Dramarturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović, govoreći o tekstu "Narodna drama“ nagrađivane srbijanske autorice Olge Dimitrijević, rekla je da se radi o tekstu u koji se naslanja na nekoliko formi.

-Sam dijalog je pisan u stihovima. Često se koriste citati iz narodnih i turbo folk pjesma i sve to je povezano s jednom vrlo čvrstom dramskom pričom u kojoj se propituju i odnos društva i pojedinca. I jednako tako otvara se jedna paleta konotacije sa današnjim vremenom. Potreba glavne junakinje Anke da se suprostavi društvu, porodici, da pokuša pronaći svoj put kao svoj izbor, cijelu dramu usložnjava zbog toga što se radi o potrebi da se realizira istospolna ljubav - objašnjava Zrnčić-Kulenović.

Reditelj Bojan Skerlić rekao je da je u pitanju melodrama u kojoj se preispituje uloga patrijahalnog poretka u ograničavanju ličnih sloboda.

On je naveo da je pozorišni jezik ovog komada minimalistički, te da je cilj bio ne ići u širinu i praviti ukrase nego pokušati učiniti da predstava raste u dubinu.

-Da publiku zaista počne da se tiče i kad predstava završi, kad krenu kući da se još jednom preslišaju oko toga. Ovaj komad se na razumije i ne može se razumjeti samo glavom i riječima. Već pomalo i džigericom - rekao je reditelj Boban Skerlić.

U predstavi igraju: Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović, Kenan Kojić.

Dramaturzi predstave su Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku je komponirala Irena Popović Dragović. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

Reprizna igranja su u nedjelju, 28. i srijedu, 31. januara na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

U Pozorištu mladih premijerno izvedena 'Londonska priča' za učenike osnovnih škola

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom