Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 12:45 |

Završena sjednica Doma naroda PSBiH, oko 13 sati posebna sjednica

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Davanjem saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima je jedan namijenjen Elektroprivredi Republike Srpske, a odnosi se na izgradnju Vjetroparka Hrgud čija je vrijednost 60 miliona eura, okončana je današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Delegat Kluba Srba Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) predložio je da se uskrati podrška Sporazumu o finansiranju Državnog programa aktivnosti za BiH za 2016. godinu između Evropske unije i BiH jer je Vlada Republike Srpske pronašla niz nepravilnosti.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić (Narodna stranka - NS) je nakon diskusije Radmanovića predložio odgađanje izjašnjavanja o tom sporazumu dok se svi delegati ne upoznaju o stavu Vlade RS-a, što je Dom naroda i prihvatio.

Prihvaćena je Informacija o održanoj prezentaciji o temi "Trenutno stanje u ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o Energetskoj zajednici", uključujući i prijedlog delegata Kluba Bošnjaka Seada Kadića (Stranka demokratske akcije - SDA) koji je zatražio da se bh. institucije intenzivnije uključe u ispunjavanje preuzetih obaveza iz ovog ugovora.

Dom naroda nije prihvatio Izvještaj komisije Kolegija Doma naroda o nastojanju za postizanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o statusu i funkcioniranju Međunarodne komisije za nestale osobe, a protiv ovog sporazuma glasalo je svih pet delegata iz Kluba Srba.

Tadić je najavio održavanje posebne sjednice za danas oko 13 sati, kada bi delegati trebalo da se u drugom čitanju izjasne o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu u iznosu gotovo dvije milijarde KM.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom