Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 11:41 |

Slobodno i odgovorno novinarstvo i dobra sprovedba pravosuđa

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Vijeće za štampu u BiH započelo je danas novi ciklus radionica za pravosuđe i novinare iz štampanih i on-line medija u okviru projekta „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi“ (JUFREX), pod pokroviteljstvom Evropske unije i Vijeća Evrope.

- Cilj dvodnevnog seminara je jačanje pravosudne ekspertize i razumijevanja slobode govora i slobodnog odgovornog novinarstva u medijima u BiH, kao i osnaživanje novinara da slijede etičke standarde profesionalnog izvještavanja - kazala je izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac.  

Učesnici seminara, kako je dodala, od domaćih i stranih predavača, te kroz diskusiju imat će priliku da unaprijede teorijska i praktična znanja i prikupe konkretne informacije u vezi razlikovanja mišljenja i činjenica (komentara i vijesti), slobodi medijskog izvještavanja u demokratiji i primjeni člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.   

- Primjena Zakona o zaštiti od klevete još nije urađena na pravi način upravo zbog nerazumijevanja šta je to sloboda informiranja, šta je to komentar...  Razlikovanja slobode govora od slobode informiranja, mišljenja od informacije nije još prihvaćena ili sa razumijevanjem napravljena u pravosudnim odlukama kada su mediji u pitanju – dodala je Zurovac.   

Prvi dan seminara posvećen je slobodi izražavanja, primjeni člana 10 Evropske konvencije i potkrijepljeno primjerima sa Evropskog suda za ljudska prava kada su mediji u pitanju.

-  Bit će govora i o lažnim vijestima, što je sada globalna pošast, a radi se o jednoj drastičnoj zloupotrebi slobode izražavanja. Također ćemo govoriti o neophodnosti poštivanja slobode informiranja i slobode uredničkog komentara - navela je Zurovac dodajući da se protiv lažnih vijesti treba boriti prije svega edukacijom građana i medijskom pismenošću.

U fokusu seminara, kako je kazao jedan od predavača Chris Elliott iz Ethical  Journalism Networka, generalno je sloboda izražavanja.

- Kao novinar sam radio više od 40 godina i ono što mogu da kažem o svom iskustvu i susretima sa drugim novinarima bez obzira gdje se nalazili, jeste da tačno osjećam da dijelimo istu potrebu da realno opišemo istinu. Kada dođemo na neki događaj  ono što je naš cilj i zadatak jeste da na objektivan, iskren i veoma tranparentan način opišemo ono što se zaista tu dešava  – izjavio je Elliott.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio 20 godina rada (VIDEO)

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'