Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 11:18 |

Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku saglasna za ratifikaciju sporazuma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Na 38. sjednici Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) članovi Komisije dali su pozitivno mišljenje i predložili Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju niza sporazuma.

Riječ je o Sporazumu o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazumu o finansiranju Državnog programa aktivnosti za BiH za 2016. između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, Sporazumu o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine, Sporazumu o zajmu i projektu između KfW-a Frankurft na Majni (“KfW”) i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora (“Zajmoprimac”), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (“Agencija za izvršenje projekta”) za iznos od 60.000.000,00 EVRA - Vjetropark Hrgud, Sporazumu o finansiranju za program Interreg V-B Mediteran CCI 2014TC16M4TN001 između EU, koju predstavlja EK, BiH, koju predstavlja Vijeće ministara BiH i Provance-Alpes-Côte d’Azur, Upravljačko tijelo transnacionalnog programa saradnje “Interreg V-B Mediteran", Sporazumu o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske, Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Jermenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i        Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije BiH i Vijeća Evrope.

 

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2017. godinu.

Na sjednici su razmatrani i prihvaćeni izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija PSBiH, među kojima su Izvještaj o učešću delegacije PSBiH na Parlamentarnoj konferenciji o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u Buenos Airesu, od 9. do 12. decembra 2017., Izvještaj sa sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice i Prvog parlamentarnog foruma jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi u Beču, 19. i 20. decembra 2017., Izvještaj sa sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) u Ljubljani, 16. decembra 2017., saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo