Ekonomija     | 25.01.2018. 10:50 |

Milićević u posjeti institucijama švedske zemljišne administracije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - U okviru CILAP projekta - "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini", čiji je cilj izgradnja kapaciteta, prijenos znanja i povećanje efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u BiH, od 22. do 25. januara organizirana je studijska posjeta institucijama švedske zemljišne administracije.

Izaslanstvo institucija iz BiH čine ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević, ministar financija RS Zoran Tegeltija, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, direktor Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, direktorica Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Bosiljka Predragović, direktorica CILAP projekta Anđa Zimić, te koordinatori CILAP projekta u oba entiteta Denis Tabučić i Stojan Jungić.

Studijska posjeta je organizirana s ciljem detaljnog upoznavanja sa sustavom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na suradnju švedske geodetske uprave i porezne uprave u kreiranju sustava procijene vrijednosti nekretnina.

Kako je saopćeno iz Ministarstva financija FBiH, Kraljevina Švedska predstavlja dobar primjer međusobne suradnje svih institucija i sudionika u procesima zemljišne administracije. Uska suradnja švedske geodetske i porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su temelj za razvijeno tržište nekretnina.

Tijekom studijske posjete, prisutnima su detaljno prezentirane teme, kao što su funkcioniranje Švedske porezne uprave, metode procjene poreza na imovinu i poreza na nekretnine, pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäteriet-a (Švedske geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza, uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju švedskog društva u cjelini i ustroj Lantmäteriet-a i koliko dobro organizirane institucije utječu na efikasnost usluga i dobru suradnju sa svim ostalim institucijama.

Prezentirane su nadalje i teme kao što su Registar cijena nekretnina (RCN) i masovna procjena - koristi za Švedsku, važnost RCN-a za Ministarstvo financija i proračun, suradnja Lantmäteriet-a i Švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sustava procjene nekretnina te uloga Lantmäteriet-a u stvaranju sustava procjene nekretnina.

Izaslanstvu BiH se tijekom studijske posjete pridružila i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Vesna Ćužić koja je naglasila važnost implementacije CILAP projekta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Švedska ministrica evropskih poslova dolazi u službenu posjetu BiH

Bećirović čestitao premijeru Švedske povodom prijema u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo