Svijet     | 25.01.2018. 08:28 |

Erdogan i Trump razmijenili mišljenja o turskoj operaciji u Afrinu

FENA Internet

WASHINGTON, 25. januara (FENA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su, u srijedu, telefonom.

Iz Ureda predsjednika Turske je saopćeno da su dvojica predsjednika tokom razgovora razmijenili mišljenja o posljednjim dešavanjima u Siriji s posebnim osvrtom na tursku operaciju "Grana masline" u regionu sirijskog grada Afrina.

Turski predsjednik je istakao da se operacija u Afrinu provodi u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN), posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma.

Dodao je kako je cilj operacije da Afrin bude očišćen od terorističkih elemenata kako Turska nacionalna sigurnost ne bi bila ugrožena.

Erdogan je tokom razgovora s Trumpom naglasio potrebu da, u okviru borbe protiv terorizma, SAD obustavi podršku i slanje oružja PYD/YPG-u.

Dvojica lidera su potvrdili odlučnost u pogledu nastavka saradnje i bliskih kontakata između dviju zemalja, Turske i SAD-a, o pitanju Sirije i jačanju bilateralnih odnosa.

Posebno su naglasili značaj bilateralne saradnje u pogledu borbe protiv terorizma.

U saopćenju iz Washingtona se navodi da je američki predsjednik pozvao  turskog predsjednika da ograniči  vojne operacije protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije i da izbjegne djelovanje kojim se riskira sukob s američkim snagama u regiji.

Dvoje čelnika razgovaralo je na dan kad je Erdogan najavio da će Turska proširiti svoju vojnu operaciju na sirijski grad Manbij, što je potez koji bi mogao dovesti turske snage u konfrontaciju sa snagama Sjedinjenih Država, njihovih saveznika iz NATO-a. 

"Predsjednik Trump je prenio zabrinutost da se eskalacijom nasilja u Afrinu u Siriji riskira potkopavanje naših zajedničkih ciljeva u Siriji", objavila je Bijela kuća.

Ti ciljevi su poraz nad Islamskom državom i povratak više od 100 hiljada sirijskih izbjeglica u svoju domovinu, poručio je Trump Erdoganu.

"Pozvao je Tursku na deeskalaciju, da ograniči svoje vojne akcije, izbjegava civilne žrtve i rast broja protjeranih i izbjeglica te da bude oprezna i da izbjegava bilo kakvo djelovanje kojim se riskira sukob između turskih i američkih snaga", stoji u saopćenju Bijele kuće. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'