Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 16:27 |

Salkić: U RS-u najteži oblik diskiminacije kroz zabranu bosanskog jezika

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. januara (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa Jasminkom Džumhur, ombudsmenom za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koju je upoznao sa, kako se navodi u saopćenju, sistemskom diskriminacijom s kojom se susreću Bošnjaci u tom bh. entitetu.

Govoreći o primjerima, Salkić je kazao da diskriminacija seže od procedure u Ustavnom sudu RS-a,  koji se tiče mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pa sve do nemogućnosti da Bošnjaci u institucijama osiguraju ravnopravnost i konstitutivnost.

Ukazano je i na diskriminaciju i kršenje prava prilikom zapošljavanja, ali i diskriminacija onih koji su zaposleni u institucijama entiteta, te je istaknuto da u bh. entitetu RS nije ispoštovan član 97. Ustava kojim je predviđeno da će zastupljenost u javnim institucijama biti po popisu iz 1991. godine, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

- Najteži oblik diskriminacije je u obrazovanju, gdje je onemogućeno izučavanje nastave na bosanskom jeziku i gdje je zabranjena upotreba naziva bosanski jezik. Ovo je suprotno Ustavu i Zakonu entiteta RS, gdje je Bošnjacima, kao i Srbima i Hrvatima, ostavljena mogućnost da odrede ime svog jezika. Više od polovine građana ove zemlje se izjasnilo da govori bosanskim jezikom i mi očekujemo da prestane ova vrsta diskriminacije koja nije zabilježena u svijetu.

Također, jedan od težih oblika diskriminacije je i u MUP-u RS, gdje radi drastično malo Bošnjaka. I oni koji su zaposleni, uglavnom su na najnižim pozicijama, bez mogućnosti da napreduju. Izrazito malo Bošnjaka je zaposleno i u Narodnoj skupštini, Vladi, Palati predsjednika, lokalnim zajednicama i entitetskim agencijama - kazao je nakon sastanka Salkić, napominjući da je diskriminacija prisutna u svim porama društva.

Potpredsjednik bh. entiteta RS je pozvao ombudsmene da se više angažuju na uklanjanju diskriminacije u obrazovanju, ali i kompletnom sistemu, čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i odlazak Bošnjaka s prostora tog entiteta.

Također, pozvao je ombudsmene da posjete učenike i njihove roditelje u zvorničkom naselju Liplje, gdje je započeo bojkot nastave zbog nepriznavanja bosanskog jezika, ali i učenike edukativnim centrima u Novoj Kasabi i Vrbanjcima gdje se već nekoliko godina izvodi nastava po planu i programu kantona iz Federacije BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana