Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 15:59 |

Općina Novo Sarajevo - U 2017. više od 490.000 KM za potporu boračkoj populaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Općina Novo Sarajevo izdvojila je 496.000 KM u 2017. godini za potporu boračkoj populaciji.

- U skladu s Odlukom o kriterijima za raspodjelu sredstava iz Fonda boračko - invalidske zaštite, osobe iz člana 1. i 2. Zakona o dopunskim pravima boraca - branilaca BiH, prošle godine ostvarili su pravo na jednokratnu novčanu pomoć (osobe čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze iznos najniže penzije u FBiH), zatim pomoć u slučaju smrti  člana porodice (osobe koja to pravo ne mogu ostvariti po drugom osnovu), pomoć za školovanje i prekvalifikaciju, te pomoć za liječenje teških bolesti - navodi se u saopćenju iz Pres službe Općine Novo Sarajevo.

U skladu s Odlukom Općinskog vijeća, ratni vojni invalidi I grupe (invalidi sa  100% vojnog invaliditeta I stepena kojima je za redovan život potrebna njega i pomoć od druge osobe) ostvaruju pravo na novčanu pomoć od 100 KM mjesečno.

U  2017. godini za te namjene izdvojeno je 150.000 KM, a pomoć je dodijeljena za 770 osoba iz člana 1. Zakona, te mjesečna novčana pomoć za 23 ratna vojna invalida I grupe.

Općina Novo Sarajevo svake godine dodjeljuje stipendije za djecu bez oba roditelja, koja se nalaze na redovnom školovanju i imaju prebivalište na području općine, u iznosu od 100 KM mjesečno za jednu školsku godinu.

Prošle godine te stipendije dobilo je 47 korisnika, za šta je izdvojeno 56.400 KM.

Za finansiranje 12 projekata boračkih udruženja iz Budžeta Općine za 2017. godinu izdvojeno je 140.000 KM, dok je (u skladu s Odlukom Općinskog vijeća) 70.000 KM izdvojeno za osam boračkih udruženja sa statusom od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo. 

Izdvojeno je i 50.000 KM za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti po Kalendaru i Programu obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992. -1995. godine i NOR-a 1941. - 1945. godine, navodi se u saopćenju iz Općine Novo Sarajevo.                                                                                                                                    

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta