Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 14:23 |

Udruga paraplegičara HBŽ-a provodi obuku osobnih asistenata

FENA Mario Loncar

LIVNO, 24. siječnja (FENA) - Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Hercegbosanske županije (HBŽ), uz potporu Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a, započela je s provedbom projekata "Ti zaslužuješ zdraviji život" i "Osobni asistenti za osobe s invaliditetom - OSA za OSI".

Po riječima predsjednice Udruge Šemsije Dželadini, Cilj projekta "Ti zaslužuješ zdraviji život" je osigurati adekvatnu fizikalnu terapiju za djecu s invaliditetom koja dolaze iz ruralnih mjesta.

Tim projektom trenutno je obuhvaćeno šestero djece čiji je invaliditet teže kategorije i koje fizioterapeuti posjećuju u njihovom domu, gdje im se osigurava potrebna terapija.

Drugi projekt vezan je za obuku osobnih asistenata, a cilj je osnažiti kapacitete udruga koje rade s osobama s invaliditetom radi poboljšanja životnih uvjeta, s krajnjim rezultatom kreiranja novih socijalnih usluga u zajednicama, kazala je Dželadini.

U okviru projekta 15 osoba obučava se i osposobljava za ulogu asistenata za osobe s motoričkim i senzornim invaliditetom.

Obuka traje 130 sati u devet modula, a za zainteresirane je predviđena i dodatna obuka – trening za trenere, u trajanju od 32 sata.

Po završetku obuke, koja je besplatna, sudionicima će biti uručeni certifikati o završenoj obuci – neformalno obrazovanje.

Realizaciju dva spomenuta projekta financira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike iz djela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Zahirović: Potrebno je da osobe s invaliditetom budu uključene u procese donošenje odluka

Međunarodni dan žena prava prilika za promicanje stvarne ravnopravnosti žena

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'